25 Kasım 2014 Salı

Sömürüsüz, ilaçsız yaşam için bir adım daha: Vegan beslenme tablosu!

Yeryüzüne Özgürlük Derneği olarak 1-30 Kasım Dünya Vegan Ayı etkinlikleri kapsamında protein, vitamin ve minerallerin hangi bitkisel gıdalarda bulunduğunu gösteren resimli bir tablo yayınlıyoruz. Hayvan sömürüsüne direnen herkese selamlar!


Vegan beslenme tablosunu ücretsiz indirin: https://bit.ly/2Ge7pHc

Vegan beslenme tablosu Türkçe’de bir ilk! Dünyadaki benzer tablolardan esinlenmekle birlikle Türkiye'de kolay ve ucuza bulunan yiyeceklere öncelik verdik. Amacımız, Türkiye’de hayvan sömürüsünün farkına varıp vegan yaşamak isteyenleri desteklemek. Hangi besinin günlük ne kadar lazım olduğu ve bunların hangi yiyecekte ne kadar bulunduğunu üşenmedik şurdan bakıp tek tek yazdık. Ayrıca vitamin ve minerallerin vücutta depolanabilirliğini ve emilimini arttıran/azaltan faktörleri de not ettik. Tablodaki bilgiler, sadece veganlara değil baharatların, kuruyemişlerin ve otların mucizesinden faydalanmak isteyen veya gut hastalığına, kolesterole, kalp-damar hastalıklarına, obeziteye vs çare arayan herkese hitap ediyor.

Birkaç örnek ister misiniz? Mesela günde 50 gram kabak çekirdeği yemek, magnezyum ve çinko ihtiyacımızın yarısından fazlasını, lif ve protein ihtiyacımızın üçte birini karşılıyor. Gün boyunca yemeklerimize serpiştireceğimiz 10 gram nane, demir ihtiyacımızın yarısını, omega-3 ihtiyacımızın çeyreğini ve kalsiyum ihtiyacımızın beşte birini karşılıyor. Tabloda D vitamini sıkıntısını aşmak için mantarları güneşte kuruttuktan sonra yemek gerektiği gibi ilginç bilgiler de var.

Kendimize iyi bakmayı öğrenirsek sağlımızı kâra indirgeyen ve hayvan deneyleriyle ilerleyen ilaç endüstrisine muhtaç kalmayız. Kendimize bakmak, hayvan özgürlüğü mücadelesinin bir parçası; çünkü biz de birer hayvanız. Unutmayın, ilaç endüstrisi, enerji ve silah endüstrisi ile beraber dünyanın en büyük (dolayısıyla en kanlı) üç sektöründen birisi.


Herkesi hiçbir canlının eti için öldürülmediği ve sütü için tecavüze uğramadığı bir dünya adına vegan olmaya çağırıyoruz. Sadece insan olmayan hayvanların değil insan olanların ve doğanın da sömürüsü üzerinden varlığını sürdüren ve bizleri “tüketici”ye indirgeyen kapitalist endüstriye karşı friganlık ve kendin-yap kültürünü teşvik ediyoruz.


Kafessiz, zincirsiz ve patronsuz bir dünya! Rızasız tüm ilişkilere karşı yeryüzüne özgürlük!




The first Turkish vegan nutrition chart is here! It is published by Freedom to Earth. Download / print for free: https://bit.ly/2Ge7pHc

(Delivery points listed below, as of May 2020) Tablonun 81x29 cm boyutunda  renkli kuşe kağıda basılı güncellenmiş 2019 versiyonunu aşağıda adresini verdiğimiz noktalardan edinebilirsiniz:


-Mahatma Cafe: Macit Erbudak Sokak, 50/A, Yeldeğirmeni, Kadıköy, İstanbul
-Vegan Dükkan: Soğancı Sokak, 8, Cihangir, Beyoğlu, İstanbul
-Vegisso Ev Kafe: Bozkurt Caddesi, 23/1, Kurtuluş, Şişli, İstanbul
-Tyke Kafe: 1460. Sokak, 28/1, Alsancak, Konak, İzmir
-Yaşam Vegan Cafe: 1484. Sokak, 9/A, Alsancak, Konak, İzmir
-Veganka: Tunus Caddesi, 49/2, Çankaya, Ankara

*Ayrıca düzensiz aralıklarla Queer-A ve Haymatlos Sahaf stantlarından edinebilirsiniz.


Not: Bu çalışmayla ilgili eleştiri ve önerilerinizi veganbeslenmetablosu@riseup.net adresine yazabilirsiniz. Resmi Instagram hesabı: https://www.instagram.com/vegantablo

(Güncel: Mayıs 2020)