31 Mayıs 2014 Cumartesi

Gezi Yıldönümünde Taksim'de Yoğun Polis Saldırısı

Polis Gezi Parkı'nı ve Taksim Meydanı'nı kapadı. Anadolu'dan Avrupa'ya tüm vapur seferleri 15:00'den itibaren iptal edildi. İstanbul'da 127 kişi gözaltına alındı. Polis saldırıları nedeni ile ciddi hak ihlâlleri yaşandı.


Gezi Parkı direnişinin yıldönümünde polis Gezi Parkı'nı sabah saat 11:00'de kapadı. Anadolu'dan Avrupa'ya giden tüm vapur seferleri de saat 15:00'den itibaren iptal edildi. İstanbul'da Gezi Direnişi'nin 1'inci yıldönümünde 127 eylemci gözaltına alındı.



Saat 21:15 Taksim Dayanışması'nın İstiklal Caddesi'nde  18:00'dan başlattığı oturma eylemi sona erdi.

Saat 20:50 Beşiktaş'tan Taksim'e yürümek isteyen aralarında Çarşı grubunun da bulunduğu eylemcilere polis saldırdı.

Saat 20:20 Polis gazetecilere saldırmaya devam ediyor. Tünel'de polis 30 gazeteciye yakın mesafeden gaz sıktı, plastik mermi kullandı ve tartakladı. bianet muhabiri Elif Akgül de polis tarafından tekmelendi.

Saat 20:00 Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) en az 70 gözaltı olduğunu açıkladı.

Mimarlar Odası üyesi darp edildi

Mimarlar Odası ve TMMOB yönetim Kurulu üyesi mimar Hüseyin Kargın polis tarafından darp edildi. Kargın hastaneye kaldırıldı.

Dayanışma: Bu koşullarda açıklama yapmıyoruz

Saat 19.30 Taksim Dayanışması İstiklal Caddesi'nde basına açıklama yaptı:

“Akıl tutulmasının olduğu günü yaşıyoruz. Barış kardeşlik talebiyle alanlarına meydanlarına sahip çıkmak için binlerce insanın üzerine, binlerce polis ve TOMA abluka oluşturdu. Yeniden bu barışçıl talebi dile getirmek için sokağa çıkanlar yine meydanlara alınmadı, gözaltına alındı.

“Türkiye’nin normalleşmeye, özgürlüklerini yaşamaya, tüm meydanlarını herhangi bir engel olmadan dolaşmaya, yaşamaya hakkı var.

“İki gün önce açıkladık. Yüreğini, sevgini, kitabını, çiçeğini, çocuğunu al, özgürleşmek için meydanlardayız dedik.

“Başbakanın bu talebe cevabı kent meydanlarını polisle ablukaya almak oldu.

“Bugün yapmayı düşündüğümüz açıklamayı bu koşullar sağlanana kadar yapmıyoruz. Bundan sonrasını ülkedeki insanların sağduyusuna bırakıyoruz.”

İstiklal'de polis saldırısı

Saat 19:20 Galatasay Lisesi'nde duran polisler tünel tarafındaki eylemcilere sürekli gaz sıkıyor. Gözaltılar devam ediyor. Uluslarası basına sürekli baskı var; pasaportlarını göstermeleri isteniyor. Türkiyeli gazeteciler de sürekli polisler tarafından tartaklanıyor.

Saat 19:15 Sivil polisler, vatandaşları sürekli olarak tartaklıyor.

Milletvekilleri güvenli bölgeye anonsu

Saat 19:03 Polis barikat önünde bulunanlara saldırdı.

Saat 18:58 Polis sayısı gittikçe artan bekleyenlere yönelik saldırı hazırlığında. "Milletvekilleri, yaşlılar ve çocuklar güvenli bölgeye geçsin" anonsu yapıldı.

Saat 18:45 HDP milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder, Levent Tüzel ile CHP milletvekilleri İlhan Cihaner, Özgür Özel, Sezgin Tanrıkulu  ve Hüseyin Aygün İstiklal Caddesi'nde Fransız Konsolosluğu'nun önündeki polis barikatine geldi. Vekiller Taksim Meydanı'na çıkıp basın açıklaması yapmak istediklerini söyledi. Polis amiri "üstlerime danışmam gerek" diyerek yanlarından ayrıldı. Bir süre sonra geri döndüğünde izin verilmeyeceğini İlhan Cihaner'e bildirdi. Bunun üzerine İlhan Cihaner barikatin önünde izin verilene kadar bekleyeceklerini söyledi. Polis amiri ise kendilerine taş atılması halinde müdahale edeceklerini söyledi.

Ertuğrul Kürkçü yaptığı açıklamada "Meydanlar halka kapatılamaz. Burada anma yapılmak isteriyor. Tüm bu olanların nedeni AKP'nin paranoyasıdır" dedi. Taksim Dayanışması ise barikatin önündeki bekleyişini sürdürüyor.

Saat 18:15 Polis Taksim Dayanışması üyelerinin önünü kesti. Görüşmeler devam ediyor.

Saat 18.00 Polis gözaltına aldığı kişileri Küçükparmakkapı Sokak'ın girişinde duvar dibinde bekletiyor.


17:25 CHP milletvekili Mahmut Tanal, polisin gözaltına almaya çalıştığı bir kişiyi kurtardı.


Saat 17:20 Polis Taksim'de bir belediye otobüsü dolusu kişiyi gözaltına aldı.


Saat 17:13 Mis Sokak'ta iki kişi gözaltına alındı. Bir kişi yaralı, ambulans bekleniyor. Ayrıca polis Taksim Meydanı'na bakan bir binanın 5. katından "Korkmayın" yazıyı pankart asan iki kişiyi de gözaltına aldı.

Saat 17:10 Polis Fransız Konsolosluğu'ndan İstiklal caddesine geçmek isteyen bianet muhabirini tartakladı ve fotoğrafını çekti.

Saat 17:00 İstanbul Emniyet Müdürlüğü yaptığı açıklamada, CNN International İstanbul muhabiri Ivan Watson'ın gözaltına alınmadığını belirterek "İlgili şahıs yapılan denetimlerde pasaportunu ibraz edememiş, bilahare pasaportunu getirmesi üzerine hakkında başkaca bir işlem yapılmamıştır" dedi.

Saat 16:45 Polis CHP binasının önünde kalabalıklaşan grupa dağılmaları için anons çekiyor. Polis kalabalığı Galatasaray Lisesi'ne doğru itti. İki TOMA ve bir akrep bekliyor.

Saat 16:15 CHP milletvekili Hüseyin Aygün, İstiklal caddesindeki CHP binasının önüne geldi. CHP binasından da şarkılar ve marşlar çalınıyor.


Saat 15:45 HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Gezi parkı merdivenlerine bir demet papatya bıraktı. Gezi Komünü mutfağı İstiklal caddesi üzerinde ücretsiz yemek dağıtıyor.


Saat 15:35  CNN International İstanbul muhabiri Ivan Watson, canlı yayın esnasında Taksim Meydanı'nda kısa süreliğine gözaltına alınıp serbest bırakıldı. Watson, o anda twitter'dan "Ben ve ekibim canlı yayının ortasında gözaltına alındık. Bir polis beni arkamdan ittirdi" diye yazdı.


Saat 15:30 Taksim Meydanı'nı ve İstiklal caddesi de kapatıldı. Polis gazetecileri de Taksim Meydanı'na sokmuyor. Meydanda sadece 15:30'dan önce giren gazeteciler var.


Saat 14.00 sularında Gezi parkının önünde kitap okumak isteyen bir gruba, polis trafiği engellediklerini söyleyerek izin vermedi. Meydanda gazeteciler, çok sayıda üniformalı ve sivil polis ile 100'e yakın vatandaş bekliyor.

Saat 12:00 İstiklal Caddesi'nde ise hayat normal. Çok sayıda sivil ve üniformalı polisin yanısıra, turistler ve vatandaşlar caddede gezebiliyor.

Saat 11:00 İstiklal Caddesi'nde kurulan bir standda ise "Gezi birinci Yıl" yazılı ve direnişte öldürülenlerin fotoğrafının olduğu t-shirt'ler satılıyor.


Polisler, İstiklal Caddesi'ne çıkan ara sokaklarda siyah torbalar ve coplarla bekliyor.

Kaynak: Bianet

* Haberin videolarına ulaşmak için tıklayın.

* Sendika.org'un İstanbul'daki Gezi yıldönümü eylemleri ile ilgili haberine ulaşmak için tıklayın.

* Gezi'nin yıl dönümünde il il neler olduğuna ilişkin Sendika.org haberine ulaşmak için tıklayın.