19 Mart 2015 Perşembe

Kısırkaya Toplama Kampı davası görüldü. Bu usulsüzlük anıtını ifşa edelim!



















İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Kısırkaya Toplama Kampı’nın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davanın duruşması bugün İstanbul 6. İdare Mahkemesi'nde görüldü. Mahkemeden, Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği adına tarafsız bilirkişilerce keşif yapılması talebinde bulunuldu.

Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği'
nin açtığı davada hayvan haklarını temsilen
3 avukat; Av. Süleyman MacitAv. Kemal Uçar ve İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu'ndan Av. Aslı Nart hazır bulunarak projenin ilgili mevzuattaki barınak şartlarının neredeyse hepsine aykırı olduğunu belirterek projenin iptalini istedi.

Davalı İBB'nin vekili ise Kısırkaya toplama kampının hem arazi seçimi hem de "bakımevi" koşulları itibari ile mevzuata uygun olduğunu iddia etti. Davalı vekilinin bu iddiası karşılığında davacı vekilleri, Kısırkaya toplama kampında keşif yapılması talebinde bulundu. Mahkeme, bu talebi karara bağlamadı ve duruşmayı bitirdi. Mahkemenin kararını 10 gün içinde açıklaması bekliyor.

Duruşmada, Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği adına söz alan avukat Kemal Uçar, 20 bin hayvan kapasiteli Kısırkaya Hayvan Bakımevi'nin "esir kampına dönüşeceğini" vurgulayarak, "Bu yer yapılırken, uzaklık şartları düşünülmemiştir. Bahçelerde soğuktan dolayı hayvanlar bile barınamamıştır. Ayrıca doğal afetlerde ulaşım imkanı kesileceğinden, hayvanlara ulaşılamayacaktır. Mahkemeden aralarında uzman kişilerin olduğu bir bilirkişi heyetiyle bu yerin mevzuata ve yürütmeye uygun olup olmadığı konusunda keşif yapılmasını talep ediyoruz" dedi.

İBB'nin, bazı hayvan hakları STK’larınca söz konusu toplama kampının desteklendiği iddiaları ile ilgili olarak, söz konusu kuruluşların yazılı beyanları, yanıt olarak mahkemeye sunuldu. Bahsekonu STK’ların söz konusu tesisi artık desteklemediklerini beyan eden yazıları, İBB'nin kamuoyunu ve mahkemeyi yanıltma eğiliminde olduğunu göstermek amacı ile mahkemeye iletildi.

Avukatların sözlerinin ardından, mahkeme, kararı taraflara tebliğ edeceğini belirterek, duruşmayı bitirdi.

Duruşma çıkışında gazetecilere açıklama yapan avukat Kemal Uçar, Sarıyer'de yapılması planlanan barınma yerinin sağlıklı hayvanların bile sağlığını kaybedeceği bir yer olarak inşa edildiğini kaydetti.

Uçar, bakımevinin kapatılması için uğraştıklarını dile getirerek, "Hayvan sağlığını için uğraşıyoruz. Mahkemeden tarafsız bilirkişi vasıtasıyla keşif yapılmasını talep ettik. Kararı bize bildirecekler. Barınakta bahçe alanı düzenlenmiş, orada çalışan kişiler soğuktan oraya hayvanları alamadıklarını söylüyorlar. Göstermelik yapılmış bir yer. Biz bunu düzeltmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Devlet ve toplum tarafından rutin ve sistematik şiddetin kurbanı haline getirilen, linç edilen, bir şikâyet ile sokaklardan toplanıp tecrit edilen, kendilerine bir lokma yemek bile çok görülen sokak hayvanlarını toplama kamplarına vermemek için hayvan hakları aktivistleri ellerinden gelen her şeyi yapmakta kararlı olduklarını bir kez daha ifade ettiler.

Duruşmaya Yeryüzüne Özgürlük Derneği, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, Derin Ekoloji Derneği, Dört Ayaklı Şehir, Bağımsız Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri, Yunuslara Özgürlük Platformu, Yeryüzüne Özgürlük Derneği, "Faytona Binme Atlar Ölüyor" İnisiyatifi, Sarıyer Kent Dayanışması, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, Hayvanlara Adalet Platformu ve Kuzey Ormanları Savunması katıldı.

Bütün hak savunucuları "Kısırkaya’da ve Pendik’te Hayvan Tecritine Hayır" yazılı pankartları açarak "İstanbul Kedileriyle Güzel", "Sokak hayvanları mahalle sakinleridir", “Kısırkaya: Tecrit, Zulüm ve Rant”, “Kısırkaya’da olması gereken tek şey kuzey ormanlarıdır” şeklinde dövizler taşıdı.
İstanbul'un sokak hayvanlarının kaderini belirleyecek olan toplama kampları için davayı takip eden hak savunucuları, kamuoyunu ve STÖ'leri süreci takip etmeye çağırıyoruz dedi.

Arazilerin niteliklerinin hukuksuzca değiştirilmesi ve ranta açılması tartışmalarını da beraberinde getiren söz konusu proje kent, doğa ve yaşam haklarına karsı çok sayıda suçun işlendiği bir usulsüzlük anıtıdır. Bu dev tesis, kısa bir süre içerisinde sokak hayvanlarının tecrit edileceği, kontrol ve denetimin sağlanamayacağı bir toplama kampı haline dönüşecektir. İstanbul'un tüm sokak hayvanlarını ilgilendiren ve bölgenin ranta açılmasında bir basamak olan bu tesisin açılmasına rızamız yok. Bu aşamada tüm yaşam savunucusu dostları dayanışmaya ve bu hukuksuzluğu ifşa etmeye çağırıyoruz.


#KısırkayaOlümKampı 
#KısırkayaToplamaKampı
#KanlıTasarıyıGeriÇek 
#İBBpanikte