24 Şubat 2015 Salı

İBB'nin Kısırkaya'daki Toplama Kampına Karşı Yurtiçi & Yurtdışı Tepkiler Çığ Gibi Büyüyor








































BÜLTEN: İBB'NİN KISIRKAYA'DAKİ TOPLAMA KAMPINA KARŞI PROTESTO EYLEMLERİ DEVAM EDİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Sarıyer’in Kısırkaya köyünde inşa ettiği dev hayvan barınağına tepkiler sürüyor. 31 Ocak’ta Kısırkaya'da inşası devam eden bu tesisin önünde protesto düzenleyen hayvan hakları savunucuları, 28 Şubat’ta Saraçhane’deki İBB Başkanlık binası önünde tekrar bir araya gelecek. Mevzuata da aykırı olarak yapılan dev hayvan barınağına uluslararası tepkiler de çığ gibi büyüyor. İsviçre, Almanya, Yunanistan, Rusya'da destek eylemleri ve açıklamaları yapıldı.

Söz konusu tesisin, Başkan Kadir Topbaş’ın beyanı ile 20.000 hayvan kapasitelik olacağını, hayvan haklarından uzak bir şekilde faaliyet göstereceğini ve çok kısa bir süre içerisinde bir hayvan tecrit merkezine dönüşeceğini ifade eden hayvan hakları savunucuları, tesisin kapatılması gerektiğini ve hâlihazırda statüsü değiştirilmeyen arazinin ikinci derece SİT alanı olarak kalması gerektiğini söylüyor.

31 Ocak’ta İBB’nin “Kısırkaya Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Alanı” önünde toplanan hayvan hakları savunucuları, sembolik olarak tesisin kapısını ve çitlerini sökmüş, bunun İBB’ye bir uyarı niteliğinde olduğunu ifade etmişlerdi. İBB Başkanı Kadir Topbaş, Kısırkaya’daki dev hayvan barınağına benzer bir barınağın da İstanbul’un Anadolu Yakası’nda inşa edileceğini duyurmuştu.

28 Şubat’ta İBB önünde eylem var

Kısırkaya’da inşa edilen tesisin, bölgenin ranta açılması için bir bahane olduğunu savunan Bağımsız Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri, Dört Ayaklı Şehir, İstanbul Kent Savunması, Kısırkayalılar Derneği, Kuzey Ormanları Savunması ve Yeryüzüne Özgürlük Derneği, kentsel dönüşüme, bu dönüşüm önemli birer ayağı olarak ormanların yok edilmesini ve imara açılmasını, sokak hayvanlarının toplatılmasına ve şehirden uzaklaştırılmasına karşı çıkan herkesi bir kez daha protestoya çağırıyor. 

Aktivistler, Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği’nde belirtilen “geçici hayvan bakımevi arazi seçimi” kriterlerinin hiçbirisini karşılamadığını ve devletin, yargının, mevzuata aykırı bir şekilde inşaatı tamamlanan dev hayvan barınağını görmezden geldiğini belirterek “Birkaç hafta önce, çok sayıda kent, doğa ve yaşam suçu işlenen Kısırkaya tecrit merkezinin önündeydik; buranın nasıl sonuçlar doğuracağını kamuoyuna açıkladık. Aynı endişeleri taşıdığımızı; tek bir hayvanı, tek bir ağacı dâhi gözden çıkarmayacağımızı, bu rant ve soykırım projelerine karşı çıkacağımızı bir kez daha haykırmak için 28 Şubat Cumartesi günü, bu defa İBB’nin Saraçhane’deki başkanlık binası önünde olacağız” açıklamasında bulundu.

TOPLAMA KAMPLARINA ULUSLARARASI TEPKİ ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

Yunanistan’da Türk yetkililer, eylemcilerin mektubunu geri çevirdi

18 Şubat Çarşamba günü, Yunanistan’ın başkenti Atina’daki Türkiye Büyükelçiliği önünde toplanan 269Life Greece adlı hayvan hakları örgütü ve Yunanistanlı hayvan hakları savunucuları, söz konusu dev hayvan tecrit merkezini protesto etti. Eylemin sonunda aktivistler, 3 hayvan özgürlüğü/vegan grubun ve 8 hayvan hakları örgütünün imzaladığı ve Kısırkaya’daki dev hayvan barınağının kapatılmasını talep eden mektubu Türkiye Cumhuriyeti Atina Büyükelçisi Kerim Uras’a ulaştırmak istedi ancak Türk yetkililer mektubu geri çevirdi.

Rusya’da polis, eylemcileri konsolosluk binasına yaklaştırmadı

Geçtiğimiz Cuma günü ise, Rusyalı hayvan hakları aktivistleri, Moskova’daki Türkiye Büyükelçiliği önünde toplanmaya çalışmış, Rus polis teşkilâtı tarafından eylemleri engellenmişti. Engelleme üzerine, büyükelçilik binası karşısında pankartlı eylem yapan Alliance For Animals adlı grup, büyükelçiliğe dev hayvan barınağı konusunda mektup ulaştırmak istese de Türk yetkililer mektubu almayı reddetti. 














İsviçre ve Almanya: Turist boykotu kampanyası yolda...

İstanbul’dan yapılan toplama kamplarına karşı uluslararası dayanışma çağrısına, İsviçre ve Almanya’dan hayvan hakları örgütleri de kayıtsız kalmadı.Tierschutzbund Zürich ve Animal Welfare Foundation Berlin adlı hayvan özgürlüğü oluşumları, Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ve Bern Büyükelçisi Mehmet Tuğrul Gücük’e dün bir mektup yollayarak İBB'nin toplama kampı projelerinin iptal edilmesini talep etti. Sokak hayvanlarının yok edilmesi anlamına gelen bu projelere devam edilmesi durumunda Avrupalı turistlere Türkiye’ye gitmeme çağrısında bulunarak boykot kampanyası başlatacaklarını da duyurdu.

TARİH: 28 Şubat 2015 Cumartesi
BULUŞMA YERİ: Saat 13:00 - Vezneciler Metro İstasyonu Önü 

ÇAĞIRICILAR:

BAĞIMSIZ HAYVAN ÖZGÜRLÜĞÜ AKTİVİSTLERİ facebook.com/HayvanOzgurlugu
DÖRT AYAKLI ŞEHİR dortayaklisehir.com
İSTANBUL KENT SAVUNMASI  facebook.com/IstanbulKentSavunmasi
SARIYER KENT DAYANIŞMASI facebook.com/SariyerDayanismasi
KISIRKAYALILAR DERNEĞİ
KUZEY ORMANLARI SAVUNMASI kuzeyormanlari.org

YERYÜZÜNE ÖZGÜRLÜK DERNEĞİ yeryuzuneozgurluk.blogspot.com