31 Aralık 2014 Çarşamba

Leopar katli davasından çıkan beraat kararı temyize gidiyor

Diyarbakır'da öldürülen leopar hakkında, Kara Avcılığı Kanunu'na muhalefet gerekçesi ile açılan ve Diyarbakır Çınar Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen davanın dördüncü celsesinde sanıklar Kasım Kaplan ve Mahmut Kaplan hakkında beraat kararı verildi. Davanın müştekisi Burak Özgüner kararı temyiz edeceklerini açıkladı.


Duruşmada son sözleri sorulan sanıklardan Mahmut Kaplan, önceki savunmasını tekrar ederek “Kendimi korumak isterken bu olay gerçekleşti. Suçsuzum, beraatimi istiyorum”dedi.

SANIKLARIN BERAATİNE KARAR VERİLDİ

Davanın bugünkü dördüncü celsesinde kararını açıklayan Çınar Asliye Ceza Mahkemesi, sanıkların bilerek neden olmadıkları ve başka suretle korunma olanağı bulunmayan ağır ve muhakkak bir tehlikeden kurtulmak amacıyla eylemi gerçekleştirdiklerini belirtti. Leoparın saldırısının TCK’nin 25/2 maddesi uyarınca ceza sorumluluğunu ortadan kaldıran nedenlerden olduğunun göz önüne alındığını belirten mahkeme, sanıklara ceza verilmesine yer olmadığına karar verdi.

MÜŞTEKİ Burak Özgüner: Kararı temyiz edeceğiz

Mahkemenin beraat kararına tepki gösteren, davanın müştekisi ve müdahili, Yeryüzüne Özgürlük Derneği'nden Burak Özgüner "Kararı temyiz edeceğiz. Türkiye'de hayvan haklarının durumu ortada. Nesli tükenen bir hayvan katlediliyor. Tüm deliller sanıklar aleyhinde iken yine beraat kararı veriliyor. En azından bir ceza verilebilirdi ve ertelenebilirdi, bu da sanıkları kontrol altında tutabilirdi" diyerek beraat kararına tepki gösterdi.

"Beraat kararları hayvan katillerini, işkencecilerini teşvik ediyor"

Davanın müştekisi Özgüner, "Dün de köpek tecavüzü davasından benzer bir sonuç çıkmıştı. Köpek tecavüzcüsünü beraat ettiren mahkeme, adeta tecavüzcüyü yüreklendirdi, sırtını sıvazladı. Bugünkü leopar katli davasında da yine beraat kararı çıktı. Sanık ifadelerinde ciddi çelişkiler vardı, deliller sanıkların aleyhindeydi, keşif sırasında da sanıklar aleyhinde ciddi hususlar ortaya çıkmıştı. Tüm bunlara rağmen sanıklar hakkında beraat kararı verilmesi, hayvanları katleden, onlara işkence yapan kişileri teşvik ediyor. Mahkemenin bu kararını kınıyoruz" açıklamasında bulundu.


Leopar katilleri 325 TL idarî para cezası ile kurtuldu

Davanın müştekisi Yeryüzüne Özgürlük Derneği’nden Burak Özgüner “Dava sonuçlandı ancak karar, bizler için hiçbir şekilde tatmin edici değil. İdarî soruşturma da tam anlamı ile yürütülmemişti. En azından Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından sanıklardan tazminat bedeli alınmalıydı. Davada da tüm somut deliller, uzman görüşleri leoparın katledildiği yönündeydi. Zaten sanıkların atışa hazır durumda taşıdıkları tüfek ve mevzuata aykırı olarak bulundurdukları fişekler de ortada bir kötü niyet olduğunu gösteriyordu. 90 kiloluk, sivri ve keskin diş ve pençeleri olan yabani bir hayvanın saldırısından birkaç ufak sıyrık ile kurtulmak imkânsız. Bir canlının canını almak, nesli tükenen bir hayvanı katletmek 325 TL’lik idari para cezası ile geçiştirilemez. Üç kuruşluk idari yaptırımlarla ve öldürülen hayvanların içini doldurup şehir şehir hayvan cesetlerini teşhir ederek yaban hayatı korunamaz. Hayvan katliamlarına hiçbir yaptırım uygulanmazken, mahkemeler beraat kararı verirken ya da göstermelik uygulamalarla hayvan haklarından bahsedilemez.” diye konuştu.