1 Kasım 2014 Cumartesi

2014’te 101 Kadın İş Cinayetinde Öldü

2014’ün ilk on ayında işe gelirken ya da dönerken hayatını kaybeden 322 işçinin 94’ü tarım emekçisi. Yine on ayda hayatını kaybeden 101 kadın işçinin 64’ü tarım emekçisi.

Isparta'da elma toplamaya giden mevsimlik tarım işçilerinin olduğu minibüsün kaza geçirmesi sonucu hayatını kaybeden işçilerin sayısı 17’ye yükseldi.

Hayatını kaybeden işçilerden 14’ü kadın, ikisi erkek.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kadın Meclisi’nin verilerine göre 2014’ün ilk on ayında 64’ü tarım emekçisi olmak üzere 101 kadın işçi hayatını kaybetti.

İSİG Kadın Meclisi kadınların tarımda ücretsiz aile işçisi veya mevsimlik işçi şeklinde sosyal güvenceden yoksun çalıştığına dikkat çekiyor.

 “Mevsimlik tarım işçisi kadınlar işçi sağlığı ve iş güvenliğinden yoksun... En çok yollarda savrularak ölen tarım işçileri, boğulma, zehirlenme, traktör altında ezilme gibi nedenler yüzünden de canlarını kaybediyorlar.”

İş yolunda 322 iş cinayeti yaşandı

Tarım emekçilerine yönelik iş cinayetlerinde trafik ve servis kazaları önemli bir bölümü oluşturuyor.

İSİG verilerine göre 2014 yılının ilk on ayında işe giderken ya da gelirken hayatını kaybeden 322 işçinin 94’ü tarım emekçisi.

İSİG, tarım işçilerinin kapalı kasa kamyonetler, traktör römorkları gibi uygun olmayan koşullarda tarlalara taşındığına dikkat çekiyor.

Meclis, iş cinayetlerine ve zor çalışma koşullarına rağmen mevsimlik tarım işçileriyle ilgili düzenleme yapılmadığına dikkat çekiyor, bu düzenlemelerin gerçekleştirilmesine vurgu yapıyor.

İşçi Sağlığı ve İş Meclisi'nin raporlarına göre, 2013 yılında hayatın kaybeden 1235 işçiden 433'ü trafik ve servis kazasında öldü.

Kaynak: Bianet