26 Ekim 2014 Pazar

Malta’da da sirklerde hayvan sömürüsü yasaklandı

Bu hafta Malta, sirklerde hayvan kullanılmasını yasakladı ve hayvanlı sirkleri yasaklayan/kısıtlayan son ülke oldu.


Malta parlamentosu Çarşamba günü Hayvan Refahı yasasına “hayvanların çeşitli performans, gösteri, şovlarda kullanılması veya sirklerde bu amaçlarla eğitilmesini yasaklar” maddesinin eklenmesini oy birliğiyle kabul etti. Independent gazetesine göre yasa evcil veya vahşi hayvan arasında bir ayrım gözetmiyor.

Böylece Malta; Bolivya, Yunanistan, Peru, Kıbrıs, Paraguay, Kolombiya, Slovenya ve Hollanda’yla birlikte yurt çapındaki sirklerde hayvan kullanılmasını yasaklayan ve sınırlama getiren 9. ülke oldu

Malta Hayvan Hakları Grubu sözcüsü Myriam Kirmond  e-postayla yaptığı açıklamada seneler boyu süren çalışmalardan sonra bu sonuca ulaştıklarını belirtti- benzer kuruluşların hayvanlı sirklerin kapanması için bu tür çalışmaları dünya çapında sürdürmesi gerektiğini söyledi:

“Protestolar düzenledik, Başbakan’la görüştük, TV’de ve medyada göründük, okullara eğitim programları düzenledik, böylece çocukların ve halkın bu zavallı hayvanların gerçek yaşamını görmesini ve bizi eğlendirmek adına hayvanların ne gibi bedeller ödedikleri konusunda farkındalık sahibi olmalarını sağladık.”

“Bu konu üzerinde senelerce çalıştıktan sonra  bütün bu çabalarımızın ortaya koyduğu sonuca inanamıyoruz, çünkü bizi çalışmaktan alıkoyan çok çok büyük engeller vardı önümüzde”.

ABD’de 21 eyalette 46 belediyede hayvanlı sirkler yasaklandı- ülke çapında bir yasak da gerçekleşmek üzere olabilir. Bu sene Jim Moran kongrede Egzotik Hayvanları Koruma Yasası’nı gündeme getirdi, yasa kabul edilirse federal düzeyde hayvanlı sirklere kısıtlamalar getirilecek.

ADI –Uluslararası Hayvan Savunucuları- ABD’de 300 civarında hayvanlı sirk olduğunu tahmin ediyor:

“Yaptığımız araştırmalar hayvanları kontrol etmek adına şiddet başvurulmasının sirkin bir parçası olduğunu ortaya koyuyor; burada hayvanlar bir takım numaraları yapabilmeleri için dövülüyor, kırbaçlanıyor ve hayvanların vücuduna elektrik veriliyor. Bu gaddarlığın modern bir toplumda yeri yok”.

Kaynak: Hayvan Özgürlüğü Çevirileri