3 Ekim 2014 Cuma

Diyarbakır'da Dört Haberciye Bıçaklı Saldırı

Diyarbakır’da Kobanê’ye saldırıları protesto edenleri izleyen Azadiya Welat ve JINHA Ajansı’ndan dört haberci yaralandı. Özgür Gazeteciler Cemiyeti saldırıyı kınadı.


Diyarbakır’da Kobanê’ye yönelik saldırıların yaşandığı sıralarda Azadiya Welat gazetesi muhabirleri Bişar Durgut ve Nihat Kutlu ile JINHA Ajansı muhabirleri Beritan Canözer ve Sarya Gözüoğlu Bağlar ilçesinde saldırıya uğradı. Bıçak darbeleriyle yaralanan Durgut hastaneye kaldırıldı.

Bağlar İlçesinin 5 Nisan Mahallesi’nde Kobanê’ye saldırıları ve hükümetin IŞİD politikasını protesto edenleri izleyen habercilere IŞİD yanlısı olduğu sanılan bir grubun bıçaklarla saldırdığı iddia ediliyor.

Özgür Gazeteciler Cemiyeti, saldırıları bir açıklamayla kınadı ve gazetecileri, bugün saat 11'de, Diyarbakır'da Azadîya Welat gazetesi önünde yapılacak basın açıklamasını izlemeye çağırdı.

Kitleyi ihbar, habercilere saldırı

Diyarbakır Yenigün gazetesine göre, polisin gaz bombaları ile müdahale ettiği kitleden bazı eylemcileri polise teslim eden bir grup, görüntü alan habercilere de saldırmaya başladı.

Gazetecilerin itirazları üzerine saldırıya geçen bu grubun, kadın gazetecileri saçlarından çekerek darp ettikleri, diğer gazetecileri yumrukladıkları belirtiliyor.

Dört gazeteci, bir çocuk yaralı

Saldırıda Azadiya Welat gazetesinin iki muhabiri ile JINHA Haber Ajansı'nın iki muhabiri ve 13 yaşındaki bir çocuk yaralandı. Sekiz bıçak darbesiyle yaralanan gazeteci Durgut, ambulansla Dicle Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Saldırıya yakında bulunan polislerin müdahalede bulunmadığı da iddia ediliyor.

42 oda: Rojava'da Kürtsüzleştirme politikası var

Güneydoğu Ekspres gazetesi de, sitesinde, Kobanê'yi ziyaret eden HDP eş başkanı Selahattin Demirtaş’ın Kobanê izlenimlerine yer verdi. Demirtaş, Kobanê'de insanlık tarihine geçecek bir direniş sergilendiğini belirterek, "Kobanê'de bütün insanlık değerleri savunuluyor" dedi.

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne bağlı 42 meslek odası da ortak bir basın açıklaması yaptı; Şengal ve Rojava halkıyla dayanışmak amacıyla yardım kampanyası başlattı. Açıklamada: “Rojava’yı Kürtsüzleştirme politikasının boşa çıkacağı” belirtildi.

97 STK: Devletlerin ahlaki ve hukuki sorumluluğu

Özgür Haber gazetesi, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) bünyesinde bulunan 97 sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcilerinin, Kobanê'ye saldırılara ilişkin DTK binası önünde yaptığı basın açıklamasını okuyucularına yansıttı. Açıklamaya Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Ergani, Hani, Hazro ve Yenişehir belediyeleri eş başkanları, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, KESK Şubeler Platformu, İHD, Diyarbakır Tabipler Odası temsilcileri de katıldılar.

Açıklamayı okuyan DTK Başkanlık Divanı üyesi Hilmi Aydoğdu, “Bu vahşi saldırılara karşı Kobanê halkıyla dayanışma içinde olmak, insani sorumluluğun gereği olduğu gibi, Kobanê'de ki Kürt halkını korumak aynı zamanda devletlerin ve uluslararası toplumun da ahlaki ve hukuki bir sorumluluğudur" dedi.

Kaynak: Bianet

* Fotoğraf: DİHA