30 Ekim 2014 Perşembe

Dink Sanıkları "Suç Örgütü"nden Yeniden Yargılanacak

Mahkeme, Dink davasında Yargıtay kararına uymaya, Samast dosyasını ana davayla birleştirmeye karar verdi. Sanıklar 8 yıl sonra "örgüt üyeliği''nden yeniden yargılanacak.


İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Agos gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007’de öldürülmesiyle ilgili davada, Yargıtay’ın "suç işlemek amacıyla kurulan bir örgüte üye olmaktan yargılanmalılar” tespitiyle verdiği bozma kararına uymaya karar verdi. Mahkeme ayrıca çocuk mahkemesinde görülen Dink'i vuran Ogün Samast'ın davasının ana davaylka birleştirilmesine hükmetti.

Bu durumda, davadan sanıklar Ceza Kanunu’nun 220. maddesinde tanımı yapılan "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" suçundan yeniden yargılanacak.

Bugün görülen duruşmaya Dink ailesi avukatlarının yanı sıra  Erhan Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender’in avukatı Feyzullah Şama ile Yasin Hayal’in avukatı  Fatma Aydoğan da katıldı.

Bakırcıoğlu: Albay Öz cinayetten haberdardı

Yargıtay 9. Dairesi’nin bozma kararının kabul edildiği duruşmada Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, mahkemenin daha önce Yargıtay’ın kararına ilişkin henüz hüküm vermedikleri gerekçesiyle, Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmekte olan Jandarma Komutanı Albay Ali Öz’e ilişkin davanın ana dava ile birleştirilme taleplerini reddettiğini hatırlattı.

“Açıktır ki Ali Öz cinayetin bir örgüt tarafından işleneceği bilgisine sahiptir. Cinayetin işlenmesini engellemek için ilgili mercilere bilgi aktarılması, örgüte cinayet öncesi operasyon yapılması gerekirken, bilgi aktarmamış operasyon yapmamıştır” diyen Bakırcıoğlu davaların birleştirilmesini talep etti.

Belen: Samast dosyası birleşmeli

Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen de İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Ogün Samast’ın, dosyasının ana davadan ayrı görülmesine ilişkin hukuki zorunluluğun Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılmasıyla ortadan kalktığını belirterek Samast’ın dosyasının anadavayla birleştirilmesini talep etti.

Mahkeme Ali Öz dosyasının birleştirilmesini reddederken, Samast dosyasının birleştirilmesine karar verdi.

Davaya 23 Ocak 2015 saat 14.00’te devam edilecek.

"Meşhur 24'ler Cinayete Göz Yummaktan Hakim Karşısına Çıksın"

Hrant'ın Arkadaşları, yeniden görülen Dink davası öncesi adliye önünde adalet nöbetinde buluşarak cinayette sorumluluğu olan 24 kamu görevlisinin "cinayete göz yummak" suçlamasıyla yargılanmasını istedi.


Hrant’ın Arkadaşları bugünkü duruşma öncesinde Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde adalet nöbeti için buluştu.

Cinayetten sekiz yıl sonra kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmesinin ardından sorumluların “cinayete göz yumma” suçlamasıyla yargılanmasını isteyen Hrant’ın Arkadaşları 24 kamu görevlisini hakim önüne çağırdı.

Danzikyan: Devlet kendi adamlarını koruyor

Hrant’ın Arkadaşları adına basın açıklamasını okuyan Agos Gazetesi yazarı Yetvart Danzikyan kamu görevlilerinin yargılanmasına ilişkin sürecin kolay kazanılmadığını, sekiz yıldır bu talepte bulunduklarını belirterek şöyle konuştu:

“Ne kadar anlamlı değil mi? Hukuki süreç, doğal akışına bakıldığında ‘yargılansınlar’ sonucuna gidiyor. Ama bir el ısrarla ‘yargılanmasınlar’ diyor. Devlet kendi adamlarını hakim önüne çıkarmamak için elinden geleni yapıyor.

“Bu davada işte ‘kamu yararı’nın ne olduğunu da gözlerimizle görüyoruz. Kamu yararı bu imiş. Hrant Dink’in öldürülmesine seyirci kalanların, bu cinayetten şu ya da bu sebeple bir fayda umanların etrafına hukuki bir zırh örülmesiymiş. Ama hukuki süreç öyle bir hal aldı ki Adalet Bakanlığı da direnemedi ve savcılığın bu ‘kamu yararına bozma’ talebini reddetti.”

"Cinayete göz yummaktan yargılansınlar"

Danzikyan bu kararla dönemin İstanbul Vali Yardımcısı Erol Güngör, İstanbul İl Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, eski İstanbul Emniyet İstihbarat daire Başkanı Ahmet İlhan Güler ile polisler Bülent Köksal, İbrahim Pala, İbrahim Şevki Aldivan, Volkan Altunbulan, Bahadır Tekin ve Özcan Özkan’ın yargılanmasının önünün açıldığını ancak bu isimlerin yeterli olmadığını ifade etti.

“Sadece bu saydığımız isimler değil, tüm kamu görevlileri, yani meşhur 24’ler hakim karşısına çıksınç Trabzon emniyeti, Trabzon emniyet istihbaratı, Emniyet genel müdürlüğü istihbarat dairesi, Trabzon jandarması. Hepsi, topluca, aynı davada hakim karşısına çıksınç Ve yargılanmaları da öyle usulen olmasın. Her şeyden önce, görevi ihmalden değil, 83. maddeden, yani cinayete göz yumma suçlamasıyla yargılansınlar.”

Kaynak: Bianet