8 Eylül 2014 Pazartesi

Son 250 Günde 272 İnşaat İşçisi Öldü

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'ne göre, 2014'te en az 272 inşaat işçisi hayatını kaybetti. Bu işçilerin tamamına yakının taşeron olarak çalışıyordu. İnşaatlarda hayatını kaybeden işçilerin yüzde 57’si düşerek öldü.


İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, 7 Eylül itibarıyla 2014 yılında en az 272 inşaat işçisi yaşamını yitirdiğini açıkladı. Son 250 günün rakamları bu yıl her gün en az bir inşaat işçisinin iş cinayetinde öldüğünü gösteriyor. Bu işçilerin tamamına yakının taşeron olarak çalıştığını belirtti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin yazılı, görsel, dijital basından ve emek-meslek örgütlerinden gelen bilgiler ile işçiler, işçi yakınlarının bildirimlerinden derlediği bilgilere göre, inşaatlardaki iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerin yüzde 57’si düşerek öldü.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'ne göre 2013'te 1235 işçi yaşamını yitirdi. Ölenlerin 294'ü inşaat işçisiydi.

Ölüm nedenleri

* 155 işçi düşme nedeniyle

* 50 işçi göçük, ezilme nedeniyle

* 17 işçi elektrik çarpması nedeniyle

* 15 işçi diğer nedenlerden dolayı (kalp krizi vb.)

* 13 işçi trafik, servis kazası nedeniyle

* 10 işçi patlama, yanma nedeniyle

* 7 işçi nesne çarpması, düşmesi nedeniyle

* 5 inşaat işçisi zehirlenme, boğulma nedeniyle hayatını kaybetti.

İş cinayetlerinin yaşandığı iller

İnşaat kolunda beş çocuk işçi, dokuz göçmen işçi ve emekli/emeklilik çağında çalışan 52 işçi hayatını kaybetti.

Meclis, hayatını kaybeden işçilerin en çok Ordulular ve Orta Karadenizliler, sonra Vanlılar ve Kürtler olduğunu belirtti.

İş cinayetlerinde 54 ölüm İstanbul’da; 11 ölüm Ankara’da; 9’ar ölüm Adana, Bursa ve Kocaeli’nde; 8’er ölüm İzmir ve Kayseri’de; 7 ölüm Ordu’da; 6’şar ölüm Antalya, Isparta, Konya ve Manisa’da; 5’er ölüm Aydın, Edirne, Hatay, Tekirdağ ve Trabzon’da; 4’er ölüm Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Karaman, Kastamonu ve Mersin’de; 3’er ölüm Adıyaman, Batman, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Malatya, Mardin, Sakarya, Samsun, Tokat ve  Afganistan’da; 2’şer ölüm Bingöl, Düzce, Erzurum, Kahramanmaraş, Karabük, Kırıkkale, Muğla, Osmaniye, Rize, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Irak ve Özbekistan’da; 1’er ölüm ise Aksaray, Artvin, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Bolu, Giresun, Iğdır, Kars, Kırklareli, Kırşehir, Kütahya, Muş, Yozgat ve Zonguldak’ta yaşandı.

Büyük projelerde iş cinayetleri

* Büyük şirketler ve TOKİ’nin yaptığı 3.Köprü, bağlı otoyol projeleri, rezidanslar gibi projelerde 54 inşaat işçi öldü.

* Kentsel dönüşüm nedeniyle 5 katlıdan 15 katlıya kadar yapılan apartmanlardan binaların tadilat işlerine kadar küçük ve orta düzeyde müteahhitlerin işlerinde çalışan 166 inşaat işçisi öldü.

* Devlet, belediye ve üniversite binalarının inşaatında çalışan 24 işçi öldü.

* Karayollarında çalışan 12 yol işçisi öldü.

* HES ve Termik santral inşaatlarında çalışan 16 işçi can öldü.

Ay ay iş cinayetleri

Ocak’ta 26 işçi, Şubat’ta 35 işçi, Mart’ta 29 işçi, Nisan’da 27 işçi, Mayıs’ta 32 işçi, Haziran’da 40 işçi, Temmuz’da 26 işçi, Ağustos’ta 40 işçi, Eylül’ün ilk haftasında 17 inşaat işçisi hayatını kaybetti.

Kaynak: Bianet