27 Eylül 2014 Cumartesi

Kobanê Sınırında Nöbetle Dayanışma, Halk Sınırdan Kobanê'ye Geçti

IŞİD'in Kobanê'ye saldırısının ardından sınırda nöbet tutan halka çeşitli parti ve sivil toplum örgütleri de destek için katıldı.


IŞİD'in Kobanê'ye saldırısının ardından 10 gündür sınırda nöbet tutan halka çeşitli parti ve sivil toplum örgütleri de destek için katıldı.

HDP öncülüğünde Türkiye'deki çeşitli sivil toplum örgütlerinden oluşan yaklaşık 800 kişi, dün 15 otobüsle öğleden sonra Kobanê sınırındaki Urfa'nın Suruç İlçesi'ne geldi.


Gelen grup içinden bir heyet Kobanê’yi ziyaret etti. Mürşit Pınar Sınır Kapısı’ndan Kobanê’ye geçen heyet üyeleri Kobanê Kantonu Başbakanı Enver Müslüm ve Kanton bakanlarıyla görüştükten sonra geri döndü.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, yaptığı açıklamada “Kobanê ve Rojava devrimi mutlaka kazanacak. Çünkü biz oradaki savaşçılarda, siyasetçilerde ve halkta müthiş bir kararlılık ve direniş ruhunu gördük. Oradaki arkadaşlar, halkımızın sınır hattında başlattığı direnişin çok anlamlı olduğunu ve kendilerine güç verdiğini belirterek, selamlarını iletti" dedi.

Heyette şu isimler vardı: HDP Milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Levent Tüzel, HDP MYK ve PM üyeleri, HDK bileşeni partilerin eş genel başkanları ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy, SYKP Eş Genel Başkanı Tuncay Yılmaz, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, YSGP Eş Sözcüsü Sevil Turan ile ÖDP Eş Genel Başkanı Bilge Seçkin Çetinkaya, EHP Genel Başkanı Sibel Uzun ve Halkevleri Genel Başkan Yardımcısı Samut Karabulut.

CHP heyeti de Kobanê'ye gitti


Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın da aralarında bulunduğu CHP heyeti de Kobanê'ye geçerek PYD ve Kanton yetkilileri ile görüştü. Milletvekili Mahmut Tanay, Kantona ilişkin gözlemlerini bir rapor haline getirerek kamuoyu ile paylaşacaklarını aktardı.

10 gündür sınırda nöbet tutan halk, insan zinciri ile IŞİD'in saldırısını protesto etmeye devam ediyor.

Halk Sınırdan Kobanê'ye Geçti

bianet'e konuşan HDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Kobanê'de dünden itibaren IŞİD'in saldırılarının yoğunlaştığını bu yüzden halkın dayanışma amacıyla sınırı geçerek Kobanê'ye gittiğini söyledi.


IŞİD'in Kobanê'de saldılarını yoğunlaştırması nedeniyle birçok kişi dayanışma amacıyla sınırı geçerek Kobanê'ye geçti. Aralarında milletvekillerinin olduğu bir heyet de Mürşitpınar sınır kapısında Kobanê'ye geçmek için bekliyor.

bianet'e konuşan HDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Kobanê'de dünden itibaren IŞİD'in saldırılarının yoğunlaştığını bu yüzden halkın dayanışma amacıyla sınırı geçerek Kobanê'ye gittiğini söyledi.

"Dün de Kobanê'yi bir heyetle ziyaret ettik. Kobanê'de IŞİD saldırılarının yoğunluğunda artış var. Şehre yönelik sadırlarda şiddetlenme var. Durum biraz gergin, havan atışları oluyor.

"Bu nedenle Türkiye sınırındaki halk oradakilerle dayanışmak için sınırı geçiyor. Gitmek görmek, varlıklarını hissettirmek istiyorlar. Zaten birçoğunun akrabalık bağı da mevcut.

"Türkiye tarafındaki sınırda güvenlik güçlerinin kitle üzerindeki baskısı hafifledi. İki gündür herhangi bir saldırı olmadı. Şu anda Kobanê'ye geçiler de yarı yarıya serbest gibi. Kobanê'de yaşayan Suriyeli Kürtlerin geri dönüşlerine izin veriliyor. Destek olmak için gitmek isteyenlerin de bir bölümü tel örgülerden geçiyor. Biz de sınırda bekliyoruz, heyet olarak Kobanê'ye geçip son durumu öğrenmek istiyoruz."

Kürkçü ile birlikte heyette HDP vekilleri İbrahim Ayhan, İbrahim Binici, Diyarbakır Barosu'ndan Meral Danış Beştaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı da bulunuyor.

Salih Müslim'den çağrı

ANHA'ya göre PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, uluslararası kuruluş ve kamuoyuna çağrı yaparak, Kobanê'de IŞİD eliyle bir katliamın önüne geçilmesini istedi.

YPG üç cephedeki süren savaşta 24 saat içinde 14 YGP'linin ve 35 IŞİD üyesinin öldüğünü açıkladı.

Kaynak: Bianet