30 Eylül 2014 Salı

ÇHD: Güvenlik Güçleri Sınırda Haksız Müdahalelerde Bulundu

ÇHD iktidarı ve kamu idaresini Suruç’ta yaşanan ihlaller konusunda uyardı. Kobanêli ailelerin hijyen malzemesi, kışlık gereçler gibi acil ihtiyaçları olduğunu duyurdu.


Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Suruç/Kobanê Sınır Hattında Yaşanan Hak İhlalleri ve Acil İhtiyaçlar Raporu’nda, sınır politikasının bu şekilde sürdürülmesinin geniş kitleler için ciddi ve hayati riskler taşıdığını bildirdi.

ÇHD’nin 26-28 Eylül’de yaptığı gözlemlerin aktarıldığı raporda, Suruç ilçe merkezi ve çevresine yayılmış Kobanêli ailelerin hijyen malzemesi, kışlık gereçler gibi acil ihtiyaçları olduğu vurgulandı.

Raporda, sınır hattında kolluk güçlerinin haksız ve ölüm tehlikesine yol açan müdahalelerde bulunduğu tespiti de yer aldı.

Suruç

Raporda öne çıkan noktalar şunlar:

* Suruç’da, Kobanê çevresinde IŞİD’in eline geçen köylerden ve bir kısmı Kobanê merkezden göçen aileler zor koşullarda topluca kalmaktadırlar. Temel hijyen maddeleri, kışın yaklaşması ile birlikte önem kazanan battaniye, kışlık giyim malzemesi vb. ihtiyaçlar önem kazanmıştır. Göç İdaresi’nin ilçe merkezinde kayıt yaptığı gözlemlenmiştir

* Sınırdan IŞİD taraftarlarının geçişini engelleme hedefli eylemelere Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından zaman zaman müdahalelerde bulunuldu.

* 27.09.2014 itibari ile IŞİD tarafından silahlı saldırıda bulunuldu, araçlarda hasar meydana gelirken, bir kişi ayağından yaralandı. Türkiye tarafından sınırın Türkiye tarafına yapılan saldırıyla ilişkin herhangi bir tepki ve karşılık verilmedi.

Kobanê

* Kobanê içinde halkın kadın/erkek yaşlı/genç silahlanarak savunma hazırlığı içerisinde olduğu, genel yakınmanın ise IŞİD saldırıları karşısında, herhangi bir fiili destek gelmemesi yönünde olduğu görüldü.

* Kobanê merkezde gıda gibi sorunlar ikincil planda.

* Kantonun güney, batı ve doğusunun IŞİD işgali altında olduğu kuzeyinin Türkiye sınırları ve bu sınır hattında mayınlı arazi olduğu gözetildiğinde, IŞİD’ın şehir merkezine girmesi halinde bir katliam yaşanma riski yüksek.

* 26.09.2014’te sınırı aşarak Kobanê içine giren ve sayısı iki bine yaklaşan kitlenin kısa bir süre sonra Türkiye’ye dönüşü TSK tarafından engellendi. Mayınlı arazide mayınsız dar bir şeritte bulunan kitlenin üzerine, kitlenin paniğe kapılarak mayınlı araziye yayılma tehlikesi bulunmasına rağmen gaz bombası atıldı.

Bu açık alanda saatlerce bekletilen kitle Yumurtalık bölgesine yönlendirildi, uzun bir yürüyüşün sonrasında alana varıldı.

Kitle burada yine saatlerce bekletildi. Bu nedenle çıkan tartışma ve gerginlik üzerine alanda çocuklar, yaşlılar düzensiz biçimde araç ve hayvanlar olmasına ve yine alanın mayınlı olmasına rağmen jandarma tarafından yoğun gaz atışında bulunuldu.

* Türkiye’ye girişler gruplar halinde gece yarısına kadar sürdü, girişler esnasında kimlik tespiti yapılan kişilere kötü muamelede bulunuldu, hakaret edildi, tutanaksız bir şekilde dijital ve yazılı eşyalara el kondu. Avukatların yaptığı itirazlara rağmen bu eşyalar iade edilmediği gibi tutanak altına da alınmadı.

Kaynak: Bianet