10 Eylül 2014 Çarşamba

BEDAŞ İşçileri SGK Beyoğlu'nu İşgal Etti

Beyoğlu SGK binasını işgal eden BEDAŞ işçileri Torun Center'da 10 işçinin iş cinayetinde ölmesini ve BEDAŞ Avcılar işletmesinden 26 arkadaşlarının işten atılmasını protesto etti.


DİSK Enerji-Sen üyesi enerji işçileri Torun İnşaat iş cinayetinde yaşamını yitiren 10 işçi ve iş güvenliği talep ettikleri için BEDAŞ Avcılar İşletmesinden işten atılan 26 işçi için SGK Beyoğlu Sosyal Güvenlik Merkezi binasını işgal edip iş cinayetlerini protesto etti.

Protestonun ardından DİSK Genel Başkanı Ali Duman, DİSK Yönetim Kurulu üyeleri ve işçiler dahil 15 kişi gözaltına alındı. İşten atılan işçiler ise 29 gün önce başladıkları direnişi Avcılar BEDAŞ işletmesinin önünde sürüyor.

“İş güvenliği malzemesi istiyoruz”


Taşeronluk sistemini ve güvencesiz çalışma koşullarını da protesto eden işçiler, “iş kazası değil bu bir cinayet”, “çalışırken ölmek istemiyoruz” sloganları attıktan sonra basın açıklaması yaptılar.

“Bu ülkede işçiler çalışırken hayatlarını kaybediyorlar. Bugün burada sermaye teslim edilen iş güvenliği uygulamasını, iş cinayetlerini, Çalışma Bakanlığı başta olmak üzere bütün sorumluları protesto etmek için varız. Enerji sektöründe ve BEDAŞ’ta 26 tane işçi bundan bir ay önce iş güvenliği,  porselen, tornavida, pense, yalıtılmış ayakkabı, yanmaz yelek istedikleri için işten atıldılar.”

“Bülent Arınç, ‘Hayret ediyoruz Türkiye’de neler yaşanıyor. Yasa bile çıkarttık neler oluyor’ demiş. Onların sırça köşklerinden, yalılarından bizi görmüyorlar. Burada işçiler sermayenin altında köle gibi çalıştırılıyor. İşte atılmakla tehdit ediliyorlar. İşte Türkiye’nin gerçeği bu.”

“İş güvenliği malzemesi istediğimizde bir tane müfettiş gelip kontrol bile yapmıyor ama burada bir protesto olduğunda devlet gördüğünüz gibi çevik otobüslerini kapıya getiriyor. Ölümden daha da kötüsü her gün işsizlikle terbiye edilmeye çalışıyoruz. Bugün gözaltına alsalar da yarın yine geleceğiz. İş cinayetlerinde hayatını kaybeden tüm işçi arkadaşlarımıza sözümüz olsun.”

Çerkezoğlu: “Hükümet, işveren ve sermaye sorumlu”


DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise bianet'e yaptığı açıklamada:

 “Yaşanan iş cinayetlerinin gerçek sorumlusu hükümettir. Bütün bu sistemi bir çalışma rejimi olarak inşa eden ve iş cinayetlerini engellemek için hiçbir adım atmayan devlet politikalarıdır. Yıllardır sürdürülen devlet politikalarıyla, taşeronlaşmayla ve güvencesizlikle bugün her yerde işçiler ölüyor. Devlet yalnızca bir iş güvenliği uzmanını ya da şirketin bir alt düzey yöneticisini gözaltına alıp, göstermelik cezalar vererek bu işin faturasını kapatamaz. Bu işin diğer sorumlularıysa işçileri insanlık dışı koşullarda çalıştıran işverenlerdir, sermaye sahipleridir.”

“İşçi sağlığı ve güvenliği alanı piyasaya açıldı. Bundan vazgeçilmeli taşeron çalıştırma yasaklanmalı ve güvencesiz çalışma ortadan kaldırılmalı.”

Kaynak: Bianet

* Fotoğraflar: Melike Futtu