14 Ağustos 2014 Perşembe

Avrasya Hayvan Hakları Buluşması'ndaydık

Avrasya Hayvan Hakları Buluşması (Eurasian Animal Rights Gathering) bu yıl ilk kez 25-27 Temmuz tarihleri arasında Gürcistan'da düzenlendi. İlk kez düzenlenen bölgesel buluşmaya Rusya, Gürcistan, Ermenistan, Almanya, Ukrayna ve Türkiye'den aktivistler katıldı. Hayvan özgürlüğü mücadelesi veren oluşumumuz Yeryüzüne Özgürlük Derneği'nin yanı sıra, maymunları deney laboratuvarlarına taşıyan havayolu şirketleri Air France&KLM'e karşı uluslararası çapta yürütülen Gateway to Hell kampanyasının Türkiye ayağı olan Cehenneme Giden Yol'un organizatörleri ve aktivistleri ile diğer hayvan özgürlüğü aktivistleri de Avrasya Hayvan Hakları Buluşması'na katıldı.


Farklı ülkelerden buluşmaya katılan aktivistler, yaşadıkları ülkelerdeki hayvanların hukukî statüsünü, hayvanları ilgilendiren yasaları, hayvan hakları ve özgürlüğü hareketlerinin geçmişi ve güncel durumu, geliştirilen söylem ve eylemlere dair sunumlar yaptı. Hayvan özgürlüğü mücadelesinin yöntemlerine dair de çeşitli atölyeler düzenlendi.

Avrasya Hayvan Hakları Buluşması'nın ardından, Batum'daki Animal World Derneği'nin kontrolündeki hayvan barınağı ziyaret edildi. Barınakta kamp kuran aktivistler, barınağın fizikî koşullarının iyileştirilmesi için gönüllülük yaptı.

Batum'daki barınak ziyaretinin ardından, hayvanlar için birer esaret, işkence kampı olan hayvanat bahçesi ve yunus parkı da ziyaret edildi. Batum Yunus Parkı'nda 14 yunus ile 4 fok balığının tutsak edildiği ve bu hayvanlara her gün 3 seans zorla gösteri yaptırıldığı öğrenildi.

Bu ziyaretten birkaç gün sonra ise, Batum Hayvanat Bahçesi'nin kapılarının zincirle kilitlendiği ve hayvanat bahçesinin kapısına "Bu tesis, hayvanları esir ettiği ve hayvanlara işkence ettiği için kapatılmıştır" pankartı asıldığı öğrenildi. Batum Yunus Parkı duvarlarında mutlu bir şekilde tasvir edilen yunus görsellerinin ise tahrip edildiği öğrenildi. Yunus parkına düzenlenen eylem ile ilgili gözaltına alınan bir aktivistin ise karakolda yapılan sorgusunun ardından serbest bırakıldığı bilgisi alındı.

İlk kez düzenlenen Avrasya Hayvan Hakları Buluşması, bu coğrafyada birbirinden kopuk olarak mücadele veren hayvan özgürlüğü hareketi arasında bir iletişim ve işbirliği ağı kurmak amacıyla düzenlendi ve amacına da ulaştı. Birçok farklı ülkeden gelen aktivist, birbirleriyle deneyim paylaşımı yaptı, düzenlenen atölyelerde ve sohbetlerde hayvan özgürlüğü mücadelesi veren aktivistlerin üzerindeki devlet baskısının hemen hemen her ülkede aynı ya da birbirine benzer olduğu görüldü. Buluşmanın bitiminde, özellikle bu coğrafyada hayvan hakları için eş zamanlı eylemler düzenlenmesi ve dayanışmanın büyütülmesi yönünde bir birlikteliğe varıldı.

Avrasya Hayvan Hakları Buluşması'nın ardından, Yeryüzüne Özgürlük Derneği olarak Lüksemburg'da 11-14 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Uluslararası Hayvan Hakları Konferansı'na da katılacağız.

Tüm dünyada yükselen hayvan özgürlüğü mücadelesi, dayanışma ve direniş ile büyüyor. Bizlerden başka kimsesi olmayan, demir parmaklıklar, cam duvarlar, laboratuvar işkencehanelerinde tutsak edilen, sistematik zulme maruz kalan hayvanların çığlığını duyanlar günbegün artıyor. Yeni bir mücadelenin filizleri, büyüyerek yeşeriyor.

Yeryüzüne Özgürlük Derneği