21 Ağustos 2014 Perşembe

Adliyede Kadın Cinayeti Hakime Göre Sıradan

Koruma polisiyle birlikteyken Çağlayan Adliyesi'nde öldürülen Hanime Aslan davasında, feministlerin duruşmayı takip etmek istemesine şaşıran hakim “Bu sıradan bir davadır” dedi.


İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde koruma polisiyle birlikte öldürülen Hanime Aslan davasının üçüncü duruşmasında tutuklu sanıklar D.Z ve babası H.Z’nın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

Adliye salonuna gelen Hanime Aslan’ın ablası B.A. fenalık geçirdiği için duruşmaya katılamadı. Duruşmaya feministler, avukatlar ve Hanime Aslan’ın yakınları katıldı.

Duruşma salonunda yer olmasına rağmen davayı takibe gelen aktivistlerin bir kısmı içeri alınmadı. Avukat Meriç Eyüboğlu’nun bu durumu vurgulaması üzerine hakim, “Bu sıradan bir davadır” dedi. Bunun hakimin vurguladığı gibi “olağan bir kadın cinayeti davası” olmadığını söyleyen Eyüboğlu, devlet koruması esnasında işlenilen bir cinayet olduğunu belirtti.

“Ayşenur İslam yargılansın”

11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Hanime Aslan’ın avukatı Meriç Eyüboğlu ve Perihan Meşeli, sanıklar D. Z. ve H.Z.’nin yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın da bu davada yargılanması gerektiğini söyledi.

Mahkemeden de somut olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın hakkında suç duyurusunda bulunulması ve bu davada sanık olarak yargılanmasını istediklerini belirtti.

Duruşma sırasında sanıklardan Hanime Aslan’ın oğlu D.Z., avukat Perihan Meşeli’nin üzerine yürüyerek küfür etti.

Savcı, sanıklardan H.Z.’nin tahliyesini isterken, mahkeme heyeti her iki sanığın da tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 11 Ekim’de görülecek.

“Ölürsem bilin ki katilim eski eşim”

Duruşma sonrası avukat Meriç Eyüboğlu yaptığı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“O kurşunu tetikleyenler kadar bunu izleyenler, alması gereken önlemleri almayanlar, erkek şiddetine kadın cinayetlerine karşı hiçbir mekanizmayı işletmeyenler, sadece boşanmayı engellemekle uğraşanlar da bu cinayetlerden sorumludur.

“Davada ise savcı nedendir bilinmez tereddüt etti. İki kişi tutuklu biliyorsunuz. Bir tanesinin tutukluluk halinin devamını istedi ama diğeri için, azmettirici eski eş için tutuklanmanın kaldırılmasını istedi ve tahliyesini talep etti.

“Mahkeme heyeti bizim gördüğümüz açıklıkla dosyayı gördü ve ikisinin de tutukluluk hali devam ediyor. Hanime Aslan öldürülmeden önce defalarca devlete başvururken ‘şayet ben ölürsem bilin ki bunun nedeni bu eski eşimi H.Z.’dir’ demişti. Bununla ilgili çok sayıda delil var ve onun dediği maalesef ki gerçekleşmiştir.

“Umuyoruz ki her celse benzer savcı yaklaşımlarıyla karşılaşmayız. En azından Hanime Aslan yokken devam eden davasında bu sanıklar yönünden adalet yerini bulur. Adalete ne kadar güvenilmez olduğunu en çok kadınlar biliyor. Ama yine de ‘erkek adalet değil, gerçek adalet!”

Açıklama sonrası “kadın cinayetleri politiktir” sloganı atıldı.

Kaynak: Bianet