4 Haziran 2014 Çarşamba

YARIN: Festus Okey Davası Yeniden Başlıyor

20 Ağustos 2007’de polis Cengiz Yıldız tarafından öldürülen Festus Okey’in davası yarın yeniden başlıyor. Saat 9.30'da Çağlayan'da olacağız.


20 Ağustos 2007’de polis Cengiz Yıldız'ın öldürdüğü Festus Okey’in davası yarın yeniden başlıyor.

13 Aralık 2011’de Yıldız’ın dört yıl iki ay hapse çarptırılmasının ardından Yargıtay 1. Ceza Dairesi Okey’in kardeşi Tochukwu Gameliah Ogu’nun maktülle biyolojik bağı araştırılarak müdahillik talebinin kabulü konusunda bir karar verilmesi için” kararı bozdu. İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi 15 duruşma boyunca reddettiği müdahilliği kabul ettiğinde, dava yeniden başlayacak.

Kavili: Mahkeme çağdaş ceza yasası ilkelelerine uymuyor

bianet’e konuşan davayı takip eden avukatlardan Ömer Kavili mahkemenin çağdaş ceza yasaları ilkelerini uygulamadığını söylüyor.

“İstanbul Barosu olarak müdahillik talep ettik ancak kabul edilmedi. Yargılamanın etkin yapılabilmesi için aktif bir karşı taraf olmalı. Ama mahkeme bizim müdahillik taleplerimizi reddediyor.”

Kavili’nin özünü “polisin delilleri düzgün toplamaması, sanığın polis olması durumunda delilleri karartması” olarak tanımladığı dava yarın Çağlayan’daki İsanbul Adalet Sarayı’nda görülecek.

Ne olmuştu?

Beyoğlu Emniyet Asayiş Büro Amirliği'nde 20 Ağustos 2007'de polis kurşunuyla öldürüldü. Okey'i vuran Cengiz Yıldız isimli polise Beyoğlu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Olay gecesi tutanağı hazırlayan kişinin de polis Yıldız olduğu ortaya çıktı. Yani Yıldız, önce Okey'i silahıyla vurmuş, ardından da bu olayın soruşturmasında görev üstlenmişti. Sanık Yıldız ve ekip arkadaşlarınca düzenlenen bu belge, delil olarak dosyaya kondu.

Olayda kullanılan silaha Sulh Ceza Mahkemesi el koydu. Ancak polis Yıldız, silahın iadesini istedi. Mahkeme talebini kabul etti, Yıldız açığa alınmadığı ve tam maaş almaya devam ettiği gibi, silahı da iade edildi.

Okey'in vurulduğu sırada giydiği gömlek kayboldu. Gömlek, silahın hangi mesafeden ve hangi açıdan ateşlendiğini göstermesi bakımından çok önemli bir delildi.

Mahkeme, davaya müdahil olmak isteyen Göçmen Dayanışma Ağı aktivistleri ile Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) avukatı Güray Dağ hakkında suç duyurusunda bulundu.

Göçmen Dayanışma Ağı, yargı sürecinin uzadığına ilişkin şikayeti suç duyurusunun konusu oldu. Avukat Dağ'a da "dava sürecini eleştirdiği" için dava açıldı.

Avukat Ömer Kavili hakkında da duruşmada "mahkeme salonunu geç terk ederek avukatlık mesleğini kötüye kullandığı" iddiasıyla, üç yıla kadar hapis istenerek dava açıldı.

Davanın 13 Aralık 2011'de görülen 16. duruşmasında polis memuru Yıldız dört yıl iki ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı 17 Ocak 2013’te Okey'i öldüren polis Cengiz Yıldız'a verilen 4 yıl 2 aylık hapis cezasının bozulup, 20 yıl hapis istemiyle yargılanması yönünde görüş bildirdi.

Kaynak: Bianet