5 Haziran 2014 Perşembe

Trans Onur Haftası “Faili Devlet” Diyecek!

5. Trans Onur Haftası 16 Haziran’da “Faili Devlet” temasıyla başlıyor! Seks işçilerinden trans mahkumlara, sosyalist örgütlerde transfobiden LGBTİ dostu belediyelere etkinlikleri Onur Haftası gönüllüleri anlattı.


İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği ve Hevî LGBTİ’nin düzenlediği 5. Trans Onur Haftası 16 Haziran’da başlıyor. Hafta; 22 Haziran Pazar günü Taksim Meydanı’ndan Tünel’e Trans Onur Yürüyüşü ile sonlanacak.

Her sene olduğu gibi bu sene de Trans Onur Haftası birçok etkinlikle trans mücadelesini görünür kılacak. Kesinleşmiş program henüz açıklanmasa da, Trans Onur Haftası ekibinden İlker Çakmak ve Deniz Tunç kaosGL.org için etkinlikleri ve hafta boyunca yapmayı planladıklarını anlattı.

Tema: Faili Devlet!

Bu senenin teması: Faili Devlet. İlker neden bu temayı seçtiklerini şöyle anlatıyor:

“Yıllardır yaşadığımız her şiddeti kayıt altına almaya çalışıyoruz. Bütün bu sorunların, saldırıların, cinayetlerin, nefret söyleminin temeli aslında devlet. Saldırılar göz yuman, cezalandırmayan hatta teşvik eden devlet. Son zamanlarda Başbakan’ın kullandığı kelimelerle iyice yaygınlaştırılan ve normal hale getirilmeye çalışılan bir nefret var ortada. Fail-i devlet bu nefretin.”

Program ise yine dopdolu:

Trans Onur Haftası’nın öne çıkan etkinliklerinden biri “Medyada Nefret Dili” başlıklı panel. Alper Turgut ve Mehmet Ejder Sıkık’ın konuşmacı olacağı panelde medya ve transfobi konuşulacak. Medya etkinliği de dahil bütün paneller Harbiye’deki Mekan Artı’da yapılacak.

Trans mahkumların durumu

Haftanın öne çıkan panellerinden bir diğeri ise son dönemde iyice görünür olan trans mahkumlara ilişkin olacak. Cezaevinde cinsel şiddet, tecrit ve “LGBTİ’lere ayrı cezaevi” masaya yatırılacak. Hevî LGBTİ’den eski tutsak Rosi Da, Asya Özgür ve Cezaevi İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nden (CİSST) konuşmacılar; cezaevlerini tartışacak.

Sosyalist örgütlerde transfobi

Gezi direnişi ile daha yakın ilişkiler kuran iki kesim; sosyalistler ve LGBTİ’ler Trans Onur Haftası’nda tartışılacak. 8 Mart’ta yaşanan transfobinin de masaya yatırılacağı panele Halkların Demokratik Partisi (HDP), Partizan ve Demokratik Haklar Federasyonu’ndan (DHF) temsilciler katılacak.

Seks işçiliği, sendikal mücadele…

Hafta kapsamında seks işçiliği ve sendikal mücadele de tartışılacak. “Seks işçilerinin neden sendikası olması gerektiği” konuşulacak. Bir oturumda da erkek seks işçilerinin sorunları konuşulacak.

“Erkek seks işçileri artık daha görünür”

Deniz, erkek seks işçilerinin artık daha görünür olduğu kanaatinde. Seks işçiliği alanında çalışan LGBTİ örgütlerinin daha fazla eğilmesi gereken bir alan olduğunu söylüyor:

“Eskiden seks işçileri site yaptırıyorlardı. Artık trans seks işçileri de erkek seks işçileri de açılan escort sayfalarına ilan atarak çalışıyorlar. Gözlemlediğim kadarıyla erkek seks işçileri de görünür olmaya başladı. Turneye çıkıyorlar bazen. Artık seks işçiliği alanında da çalışan LGBTİ örgütlerinin üzerine daha fazla eğilmesi gereken bir kesim erkek seks işçileri.”

Divalar İstanbul’da!

Trans Onur Haftası’nın sürprizi ise divaların toplanması olacak. Her biri ayrı bir yıldız, her biri ayrı diva!

Ankara, Mersin ve İstanbul’dan trans kadınlar, Türkiye’deki trans mücadelesini konuşacak. Haftanın onur konukları Pembe Hayat’tan Buse Kılıçkaya ve Gani Met ile Mersin 7 Renk LGBT’den Yağmur Arıcan olacak. Onlara panelde İstanbul LGBTT’den Ebru Kırancı eşlik edecek.

Trans Misafirhanesi: 1 Yılda Nerden Nereye?

Yaklaşık 1 yıl önce açılan Trans Misafirhanesi de hafta kapsamında bir panelle konuşulacak. Panele, Almanya’da sosyal hizmetler alanında çalışan Bahar Arıcan ve Türkiye’den sosyal hizmet uzmanı Soner Snor katılacak.

Misafirhane giderleri dayanışmayla toplanıyor. İlker misafirhane için yapılanları ise şöyle anlatıyor: “Trans misafirhanesi 1 yıldır açık ve bizim tek başımıza yaptığımız bir iş değil. Kira ve giderler için Kaos GL ve SPoD da yardımcı oldular. Translar dayanışarak giderleri çıkartıyorlar. Örneğin Seyhan Arman’ın organizasyonuyla ödendi kira. Trans X çalışanları ödedi yine kira ve giderleri.”

LGBTİ Dostu Belediyelerle görüşülecek

Haftanın ardından İstanbul LGBTT; “LGBTİ Dostu Belediyecilik Protokolü”nü imzalayan belediyelerle görüşecek. “Protokolü imzaladınız, icraatleri görelim. Trans misafirhanesine destek olun” diyecek.

“İmza kolay, icraati görelim!”

Görüşmeye ilişkin ise İlker şöyle diyor: “Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü 17 Mayıs için kart gönderdi. Homofobi ve transfobinin sona ermesi temennisinde bulundu. Şimdi bu temenninin hayata geçmesi için belediyenin de sorumluluk alma zamanı. İmza kolay, icraati görelim.”

14 Haziran’da Dayanışma Partisi!

LGBTİ Onur Haftası’nın maddi sıkıntıları olduğunu ve kampanya başlattıklarını hatırlatıyorum Deniz’e. Trans Onur Haftası ise maddi sıkıntılarını dayanışmayla aşmayı planlıyor:

“Maddî olarak birçok eksiğimiz var. Sadece bayrak bastırabildik ve birkaç matbaa masrafını karşılayabiliyoruz. Geri kalan eksiklerimizi tamamlamak üzere 14 Haziran’da Leyla Teras’ta bir dayanışma partisi düzenliyoruz. İstanbul LGBT’nin bütçesi yok ve herkesi dayanışmaya çağırıyoruz. Partiye gelemeyenler de derneğe gelerek veya Galatasaray Meydanı’nda açtığımız standa gelebilir. Oradan bayrak, rozet alabilirler. Trans Onur Haftası’na destek olabilirler.”

“22 Haziran’da yürüyoruz ayol!”

Trans Onur Haftası 22 Haziran’da Taksim Meydanı’ndan Tünel’e yürüyüşle sonlanacak. Hemen ardından ise LGBTİ Onur Haftası başlayacak. Bu sene yürünüp yürünemeyeceğine ilişkin ise Deniz ve İlker çok net: “Yürüyoruz ayol!”

Deniz ekliyor: “Diğer geldiğim iki trans pride’da da polis bizi yürütmek istemedi. Galatasaray Lisesi önünde Alperenler’in olduğunu söylediler. Bir sene Taksim Meydanı’nda Alperenler saldırdı. Ama biz yürüyeceğiz. Varoluşumuz için, trans görünürlüğü için yürüyoruz. Her sene olduğu gibi biz translar Taksim Meydanı’ndan Tünel’e yürüyeceğiz. Tüm LGBTİ camiası gibi heteroseksüelleri de destekçi olarak yanımızda, aramızda görmek istiyoruz.”

Kaynak: Bianet