22 Haziran 2014 Pazar

Kadıköy'deki Adalar İskelesi Önünde Fayton Protestosu

Bugün, Kadıköy'deki Adalar iskelesi önünde buluşan hak ve özgürlük savunucuları, faytonlara koşulan atlar ile yeryüzünün tüm bileşenleri için özgürlük talep etti. 


50'den fazla aktivist ve protestoya destek veren halk ile yüzlerce kişiyi bulan eylem sırasında Türkçenin yanı sıra Kürtçe, Ermenice, Lazca ve İngilizce olarak "Faytona Binme Atlar Ölüyor!" dendi.

Eylemde basın açıklamasını okuyan Elif Narin, fayton ve faytonculuğun adaların kanayan yarası olduğunu belirtti. "Yazın 40 derece sıcağın altında, kocaman arabayı ve arabada oturanları çekmek zorunda olan, aç aç çalıştırılan, susuzluktan yollarda bayılan, kırbaçlanan, tekmelenen, dili kesilen, tüm yaz sömürüldükten sonra kışın soğuğa terk edilen atlara yaşatılan zulüm adaları kirletmektedir" diyen Narin, "Atlara ve yeryüzünün tüm bileşenlerine özgürlük ve özgür yaşam" hakkı için mücadele ettiklerini ifade etti.

İnsanların rahatı ve keyfiyi için hayvanlara zulüm edildiğini vurgulayan Narin, Adalar'daki ulaşım için hayvanların kullanılmadığı doğa ve ekolojik sisteme dost çözümler ile bulunmasını istedi.

Grup Simurg'un da ezgileriyle destek verdiği eylem sırasında dağıtılan broşürlerle "beygirlere" özgürlük istenirken, katılımcılar tarafından sergilenen tiyatral gösteriyle atlarla empati kuruldu.

Basın açıklamasında, Adalara atların kullanılmadığı ekolojik sistemle dost çözümler getirilmesi istenirken, eylem sırasında "Hayvan Hakları Tabağında Başlar", "Beygir, İsyan, Özgürlük", "Ağaca, Hayvana, Yeryüzüne Özgürlük"  sloganları ön çıktı.