3 Haziran 2014 Salı

Gezi Yıldönümü Gözaltıları Serbest

Gezi direnişinin yıldönümünde İstanbul, İzmir ve Ankara’daki polis saldırısının ardından gözaltına alınanlar serbest bırakıldı. İstanbul’da altı kişiye adli kontrol tedbiri uygulandı.


Gezi direnişinin yıldönümünde İstanbul, İzmir ve Ankara’da gözaltına alınanlar serbest bırakıldı.

Gezi Parkı eylemlerinin birinci yıldönümü olan 31 Mayıs’ta kitleye düzenlenen polis saldırısı sonucu İstanbul’da 154 kişi gözaltına alındı. 15’i çocuk 92 kişi, savcılık talimatıyla Emniyet Müdürlüğü’nden serbest bırakıldı.

Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürü Ünal Altıner’in gözaltına aldığı iki çocuk ise kimlik kontrolü sonrası serbest bırakıldı.

Taksim’de 11, Beşiktaş’ta iki, Kadıköy ve Bağcılar’da birer çocuk gözaltına alındı. Serbest bırakılan çocuklar, ertesi gün aileleriyle savcılığa giderek ifade verdi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ise gözaltıların sorgusu sürerken şu açıklamayı yapmıştı: “31 Mayıs’ta ilimiz genelinde şiddet içeren gösterilere yönelik müdahaleler sırasında güvenlik güçlerine havai fişek, molotof, sapan, misket, taş ve sopalarla saldırı eylemlerine karışan göstericilerden 154 kişi gözlem altına alınmış, alınan kişilerden 92'si savcı talimatıyla serbest bırakılmış, 62 kişinin ise emniyetteki gözaltı işlemleri devam etmektedir.”

Açıklamada, “göstericilerin üzerinde yapılan aramalarda, 27 molotof kokteyli, 29 içerisinde boya olan şişe, muhtelif ebatlarda sapanla atılan onlarca adet demir ve cam bilye, 14 gaz maskesi, yedi gaz filtresi, iki havai fişek, bir havai fişek rampası, baret, flama ve maytap gibi çeşitli malzemeler ele geçirildiği” belirtildi.

Adli kontrol

Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne sevk edilen 35 kişi ise soruşturmayı yürüten savcı Güngör Erkoç ile birlikte üç savcıya ifade verdi.

İfadesi tamamlanan 35 kişiden 6'sı, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçlamasıyla, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. 29 kişi ise savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

Nöbetçi mahkemeye çıkarılan altı kişi, haftada bir gün karakolda imza atma şartıyla serbest bırakıldı.

İzmir

31 Mayıs’ta İzmir Basmane Meydanı'na yürümek isteyen gruba müdahale sonucu gözaltına alınan dokuzu çocuk 73 kişiden 72'si serbest bırakıldı. Başka suçtan aranan bir kişi tutuklandı.

Polis İzmir’de de TOMA araçlarıyla tazyikli su sıktı, gaz fişeğiyle müdahale etti.

Gözaltına alınan 67 kişi savcılık talimatıyla Emniyet’ten serbest bırakılırken, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet", "güvenlik güçlerine mukavemet" ve "kamu malına zarar verme" suçlamalarıyla tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilen altı kişiden sadece biri, başka bir suçtan dolayı tutuklandı. Diğerleri serbest bırakıldı.

Ankara

Ankara’da Gezi direnişinin yıldönümü ile 1 Haziran’da Ethem Sarısülük’ün vurulduğu yerde anma yapmak isteyenlere yapılan polis müdahalesi sonucu gözaltına alınanlar da serbest kaldı.

Ankara Barosu, iki gün boyunca devam eden olaylarda, ilk gün altısı çocuk 74 kişinin, ikinci gün de 11’i çocuk olmak üzere 41 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Baro, gözaltına alınan herkesin serbest bırakıldığını ifade etti. (AS)

* Fotoğraf: Ömer Yıldız / AA

Kaynak: Bianet