5 Haziran 2014 Perşembe

Erkekler Mayıs'ta 23 Kadın ve Bir Çocuk Öldürdü

Erkekler Mayıs'ta 23 kadın öldürdü. Faillerin yüzde 56,5'ini kocalar oluşturdu. 2014'ün ilk beş ayında katledilen kadın sayısı 112'ye ulaştı.


bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler Mayıs’ya 23 kadın ve bir kız çocuğunu öldürdü; 13 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti; 36 kadını yaraladı; 25 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu.

2014’ün ilk beş ayında erkekler toplam 112 kadın öldürdü, 32 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti, 236 kadını yaraladı; 44 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu.

Cinayet

Erkekler Mayıs’ta 14 ilde 23 kadın öldürdü. Bu cinayetler esnasında bir erkek ile 8 yaşında bir kız çocuğu da öldürülürken, iki erkek yaralandı.

Üç kadın boşanmak istediği için öldürüldü. Bir kadın kocası hakkında çıkarttığı uzaklaştırma kararına rağmen öldürüldü. Sevgilisini öldüren bir erkek ise “öldürme” ve “cinsel taciz” suçlarından bulunduğu cezaevinden afla çıkmıştı.

Kadınların yüzde 56,5’ini kocaları öldürdü:  13 kadını kocaları, ikisini sevgilileri, ikisini erkek kardeşleri, ikisini annelerinin sevgilisi, birini akrabası olan bir erkek, birini eski nişanlısı, birini nişanlısı, birini ise kayınpederi öldürdü.

Cinayetlerin yüzde 69,5’i ateşli silahlarla işlendi: Sekiz kadın tabancayla, altısı av tüfeğiyle, ikisi pompalı tüfekle, dördü bıçakla, üçü dövülerek öldürüldü.

Katillerden ikisi intihar etti, ikisi intihara teşebbüs etti. İki erkek ise cinayetin ardından teslim oldu.

Mayıs ayında öldüren erkeklerin yaşları 24 ila 65, öldürülen kadınların yaşları 17 ila 63 arasında değişti.

Kadın katli en çok İstanbul’da yaşandı. Cinayetlerin yaşandığı iller Adana, Amasya, Antep (3), Bursa, Çorum, Erzurum (2), Hatay, İstanbul (6), Karaman, Konya (2), Manisa, Muğla, Osmaniye ve Yozgat.

Tecavüz

Erkekler Mayıs’ta 10 ilde 13 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti. Tecavüze uğrayanlardan biri zihinsel engelli, ikisi turist kadınlardı.

Yakalanan tecavüzcülerden sekizi tutuklandı, yedisi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Altı tecavüzcüyle ilgili hukuki süreç ise haberlerde yer almadı.

Kadınların yüzde 77’si tanımadıkları erkeklerce tecavüze uğradı: 10 kadına tanımadığı erkekler, ikisine kuzenleri, bir kız çocuğuna servis şoförü tecavüz etti.

Tecavüz olaylarının yüzde 46’sı sokakta, yüzde 23’ü kadınların zorla alıkonuldukları mekanda gerçekleşti: Altı kadın sokakta, üç kadın alıkonuldukları mekanda, ikisi evde, biri apartman girişinde, biri araçta tecavüze uğradı.

Tecavüzlerin yaşandığı iller Antalya (2), Aydın, Bursa, Hatay, İzmir, Muğla (2), Ordu, Samsun, Urfa (2), Zonguldak.

Şiddet – yaralama

Erkekler Mayıs’ta 21 ilde 36 kadına şiddet uygulayarak yaraladı.

Bir kadın, panik butonun süresinin uzatmak için gittiği adliye çıkışında saldırıya uğradı. Kadınların yüzde 11’i boşanmak istediği için şiddete maruz kaldı. Erkek şiddetine maruz kalan kadınlardan ikisi trans seks işçileriydi.

Karılarını ağır yaralayan iki erkek, olayın ardından intihar etti. Üç erkek ise, darp ettikleri kadınların ev ve işyerlerine saldırdı. Biri eski sevgilisinin işyerinin camlarını kırdı, biri karısının evini kundakladı, biri ise karısının evini kepçeyle yıktı.

Mayıs ayında erkeklerin şiddet bahaneleri çeşitliydi; kadınlar çalışmak istedikleri, hamileyken hastaneye gitmek istedikleri, kocalarına “dişlerini fırçala” dedikleri için şiddet gördü.

Kadınların yüzde 61’i kocalarından, yüzde 14’ü sevgililerinden şiddet gördü: 22 kadını kocaları, beşini sevgilileri, ikisini arkadaşları, ikisini müşterileri, birini akrabası olan bir erkek, birini eski kocası, birini eski sevgilisi, birini kiracısı, birini oğlu yaraladı.

Yaralama olaylarının yüzde 75’i darp şeklinde gerçekleşti: 27 kadın darp edildi, beşi bıçakla, üçü tabancayla yaralandı. Bir erkek ise boşanmak isteyen karısının evini yıktı.

Mayıs ayında şiddet uygulayan erkeklerin yaşları 20 ila 71, şiddete maruz kalan kadın ve kız çocuklarının yaşları 15 ila 70 arasında değişti.

Erkek şiddetinin yaşandığı iller Adana (2), Adıyaman (2), Ankara (2), Antalya (4), Batman, Bolu, Çorum (2), Eskişehir (2), İstanbul (4), İzmir, Kayseri (3), Kilis, Kocaeli, Konya (2), Lüleburgaz (2), Mersin, Sakarya, Samsun, Siirt, Trabzon ve Zonguldak.

Taciz

Erkekler Mayıs’ta altı ilde 25 kadın ve kız çocuğunu taciz etti.

Kadınların yüzde 84’ü iletişim teknolojileri aracığıyla tacize uğradı: 21 kadın cep telefonlarına gelen mesajlar ve takip eden erkeğin kameraya çekmesiyle taciz edildi, ikisi evde, biri otelde, biri toplu ulaşım aracında tacize uğradı.

Kadınların yüzde 88’i tanımadık erkeklerce taciz edildi: 23 kadını tanımadıkları erkekler, birini babası, bir kız çocuğunu ise ablasının arkadaşı taciz etti.

Mayıs’ta tacizcilerin yaşları 25 ila 59, taciz edilen kadın ve kız çocuklarının yaşları 12 ila 26 arasında değişti.

Cinsel taciz olaylarının yaşandığı iller Ankara, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Sakarya ve Zonguldak.

Şiddetin doğurduğu şiddet

Kayseri’de bir kadın sistematik şiddet gördüğü kocasını silahla öldürdü.

İstanbul’da ise sevgilisinden şiddet gören bir kadın, kendini korumak için sevgilisini bıçakladı.

Bölgelere göre

Mayısta 35 ilde 97 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakası basına yansıdı.

Erkek şiddeti vakalarının 27’si Ege, 19’u Marmara, 16’sı Akdeniz, 14’ü İç Anadolu, onu Karadeniz, dokuzu Güneydoğu Anadolu, ikisi Doğu Anadolu’da yaşandı.

Kaynak: Bianet

Kadınlar Mücadele Ediyor, Erkek Şiddeti Yargılanıyor
Mayıs'ta erkek şiddetiyle mücadelede elde edilen kazanımlar, saldırganların aldığı cezalar ve örnek yargı kararları...

Erkekler 2013’te 214 kadın ve 10 çocuğu öldürdü, 167 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti/tecavüz girişiminde bulundu, 241 kadın ve kız çocuğuna şiddet uyguladı, 161 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu.

İnfografik: 2013 erkek şiddeti çetelesi