19 Mayıs 2014 Pazartesi

LGBTİ'ler Nefret ve İş Cinayetlerine Karşı Yürüdü

Ankara'da homofobi ve transfobiye karşı yürüyüşte, LGBTİ'ler “Nefret cinayetlerinin sorumluları, Soma’nın da katili” dedi.


Kaos GL Derneği’nin düzenlediği 9. Homofobi Karşıtı Buluşma, homofobi, transfobi, nefret ve iş cinayetlerine karşı yürüyüşle sonlandı.

Soma madeninde hayatını kaybeden yüzlerce işçiye adanan yürüyüşe binlerce kişi katıldı.

“Soma: Katilleri biliyoruz” ve “Ya birlikte özgürleşeceğiz; ya da hep birlikte çürüyeceğiz” yazılı pankartların açıldığı eylem; Ankara Üniversitesi Cebeci kampüsünden başladı.

Eyleme Ankara, İstanbul, Mersin, Adana, Diyarbakır, Kars, Dersim, Malatya, Antalya, İzmir, Eskişehir ve Antep’ten LGBTİ örgüt temsilcilerinin yanı sıra; Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Ezilenlerin Sosyalist partisi (ESP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Sosyalist Gençlik Dernekleri (SGD) ve Özgür Genç Kadın (ÖGK) da katıldı. Liseli Öğrenci Birliği (LÖB) ve İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) önlükleriyle yer aldığı eylemde; Gökkuşağının Kızılı da kızıl gökkuşağı bayraklarını açtı.

Yürüyüşe isyan ve yas hakimdi

Siyah giysiler ve madenci baretleriyle yürünen eylemde gökkuşağı bayrakları ve siyah-pembe bayraklar dışında bayrak taşınmadı. Slogan ve dövizlerde Soma’da yaşanan madenci katliamı ve nefret cinayetleri kınandı. Adalet talebi yükseltildi.

“Soma’nın hesabı sorulacak”, “Roboski’den Soma’ya; katil devlet hesap verecek”, “Homofobik devlet, yıkacağız elbet”, “Travestiyiz, buradayız alışın alışın gitmiyoruz”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “15’inde bir fidan Berkin Elvan” sloganlarının atıldığı eylemde sık sık homofobi, transfobi, iş cinayetleri ve devlet terörüne karşı “İsyan” sesleri yükseldi.

Kitle, Kurtuluş Parkı’ndan geçerken direnişteki Yatağan işçileri ile dayanışmasını, “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganlarıyla gösterdi. Polis araçlarının yanından geçilirken ise, “Polis fuhuş yap, onurlu yaşa” sloganları atıldı.

Çevreden eyleme yoğun destek

Ziya Gökalp Caddesi’nde yolu trafiğe kapatan binlerce kişi buradan Sakarya Caddesi’ne geçti. Soma ve nefret karşıtı sloganlarla Sakarya’ya binlerce kişinin girişi; evlerden ve iş yerlerinden alkışlarla karşılandı. Sakarya’da bulunanlar da eyleme katıldı ve dayanışma sloganları atıldı.

“Nefret cinayetlerinin sorumluları, Soma’nın da katili”

Eylem Sakarya Caddesi’nde, Kaos GL Derneği’nden Melahat Deniz’in okuduğu basın açıklamasıyla sonlandı. Deniz, eşcinsel ve translar olarak “yaşam hakkı” istediklerini kaydederek, “Homofobik ve transfobik cinayetlerin sorumluları Soma katliamının da sorumlularıdır” dedi.

Kaynak: Bianet