21 Mayıs 2014 Çarşamba

Leopar cinayeti davasında olay yeri incelemesi ve keşfi yapıldı

Diyarbakır’ın Çınar ilçesi, Solmaz köyü kırsalında iki çoban tarafından vurularak öldürülen leoparla ilgili Kara Avcılığı Kanunu’na muhalefetten çobanlar hakkında açılan davada ilginç bir gelişme yaşandı: Türkiye’de ilk kez bir hayvanın öldürülmesi ile ilgili keşif yapıldı.


Geçtiğimiz kasım ayında öldürülen leoparla ilgili açılan ve 2 ila 5 yıl hapis istemi ile sanıkların yargılandığı kamu davasının ilk duruşması 30 Nisan 2014 günü Çınar Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmüştü. Yeryüzüne Özgürlük Derneği’nden hayvan hakları aktivistlerinin keşif talebi ise mahkemece kabul edilmişti. Dün, Çınar Asliye Ceza Mahkemesi’nden Hakim Ömer Aykut Özdoğan, Çınar İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, öldürülen leoparın otopsisini yapan Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kılınç, Ankara Barosu vekili ve Hayvan Hakları Kurulu Başkan Yardımcısı Av. Burcu Yağcı ve Yeryüzüne Özgürlük Derneği ile Engelli Hayvanları Koruma ve Hayvan Hakları Derneği’nden STK temsilcilerinin katılımı ile leoparın öldürüldüğü yerde inceleme ve keşif yapıldı.

Jandarmanın güvenlik önlemi aldığı ve mahkeme hakiminin talimatı ile basın mensuplarının olay yerine alınmadığı keşifte, davanın sanıkları olan çobanların, leoparı nasıl öldürdükleri ve olayın nasıl gerçekleştiğine ilişkin sanık beyanları alındı. Keşifte hazır bulunan Ankara Barosu vekili Av. Burcu Yağcı “Sanık beyanlarının ve sanıkların verdiği yer tariflerini inandırıcı bulmuyorum. Davanın sonuna kadar takipçisiyiz” dedi.


 “Öldürülen bir hayvan için ilk kez olay yeri incelemesi ve keşif yapıldı”

Keşfe İstanbul’dan katılan Engelli Hayvanları Koruma ve Hayvan Hakları Derneği Başkanı Çağrı Sert de “İlk kez, bir hayvan öldürüldüğü için, Türkiye’de olay yeri incelemesi ve keşif yapıldı. Bu, Türkiye açısından olumlu bir gelişme. Leoparın öldürüldüğü yeri ve bölgeyi bizzat gördüm. Sanık beyanlarının aksine, otopside kilosu 90 kilo ve boyu 2.50 metre olarak ölçülmüş yırtıcı bir hayvanın saklanabileceği doğru düzgün bir yer yok. Leopar saldırısına uğradığı iddia edilen çobanın hastane raporunda ise sırtında sadece iki adet 1 cm’lik küçük sıyrıklardan bahsediliyor. Bu kadar iri bir yırtıcı hayvan, insana saldırdığında 1 cm’lik bir sıyrık ile kurtulması mümkün değil. Sanık beyanlarının gerçeği yansıtmadığını düşünüyoruz. Bir hayvanın canının alınması, hele ki bu hayvanın nesli tükendiği düşünüldüğünde, kesinlikle cezasız kalmamalı” açıklamasında bulundu.

Davanın ikinci duruşması 20 Haziran 2014’te Çınar Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

* Foto I-II: AA
Leoparın saklandığı iddia edilen delik
Sanığın yuvarlandığını söylediği yer