3 Mayıs 2014 Cumartesi

Katalonya Plastik Mermiyi Yasakladı

Katalonya’da polisin plastik mermi kullanması yasaklandı. Yasak kararı, Barselona’daki gösterilerde yedi kişinin gözünü kaybetmesinin ardından alındı.

Katalonya Özerk Yönetimi, Barselona’daki eylemlerde plastik mermi nedeniyle gözünü kaybeden yedi kişinin yürüttüğü kampanya sonucu, polisin plastik mermi kullanmasını yasakladı.

İspanya İçişleri Bakanı da geçen ay yaptığı açıklamada, teknelerdeki göçmenlere karşı polisin plastik mermi kullanmasının hata olduğunu açıklamıştı.

Gözünü kaybedenlerden kampanya

Kampanyayı başlatanlardan Ester Quintana, Barselona’da Kasım 2012’deki genel grev sırasında gözünden vurulmuş ve tek gözünü kaybetmişti.

Nicola Tanno da 2010 Dünya Kupası kutlamalarındaki polis saldırısında plastik mermiyle vuruldu, bir gözünü kaybetti.

Görgü tanıkları, polisin Tanno’nun yüzünü hedef alarak 30 metre uzaktan plastik mermi attığını anlatmıştı. Gözünü kaybeden diğer üç kişi de 2009’daki bir maç sonrası kutlamada Las Ramblas’da polis saldırısına maruz kaldı.

“Polis ‘cezasızlıktan’ cesaret alıyor”

Guardian gazetesinin haberine göre, “İspanya mahkemelerinde adalet sağlanamayınca, Ojo con tu Ojo (Gözlerine Dikkat Et) ve Stop Bales de Goma grupları birlikte bir kampanya başlattı.”

Kampanya boyunca sosyal medyayı da kullanan gruplar, polisin ceza almamasından cesaret aldığını, bu cezasızlık sürdükçe sonuçlarını düşünmeden hareket ettiklerini anlattılar.

İngiltere’de 70’lerden beri yasak

Avrupa Parlamentosu ve Birleşmiş Milletler de kampanyayı destekledi. İngiltere’de de İrlandalılara karşı kullanılan plastik mermiler, 70’li yıllarda yasaklanmıştı.

Ancak Katalonya’da İspanya’daki ekonomik krizin de yükselmesiyle birlikte artan protestolarda, giderek daha fazla kullanılmaya başladı. Katalonya, Avrupa’da nüfusuna oranla en yüksek polisi barındıran ülkelerden biri, 1000 kişi başına 5,05 polis düşüyor.

Türk Tabipleri Birliği’nin açıklamasına göre, Gezi direnişi sırasında da en az 11 kişi, gaz fişeği ve plastik mermi isabet etmesi nedeniyle gözünü kaybetti.

Kaynak: Bianet