9 Mayıs 2014 Cuma

3. Havalimanı İçin Kaç Ağaç Keseceklerini Bilmiyorlar

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, soru önergesine verdiği yanıtta, 3. havalimanı için "kesilen ve kesilecek olan ağaç sayıları henüz bilinmemekte" dedi.


İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu 3. havalimanı ile ilgili  Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermişti.

Proje bitince belirlenecek

Önergeye verilen yanıtlar içinde en dikkat çekeni projede kamulaştırılan 6 bin 172 hektarlık ormanlık alanın bu projeden nasıl etkileneceği ve bu tahribatın nasıl telafi edileceği sorusuna verilen yanıttı:

"Proje nedeniyle kesilen ve kesilecek olan ağaç sayıları henüz bilinmemekte olup, kesin rakam proje tamamlanmasından sonra belirlenecek olup, kesilecek her ağacın yerine de 5 katı ağaç dikiminin gerçekleştirilmesi planlanmıştır."

Mülkiyet birliği adına

Bir diğer dikkat çeken nokta ise 3. havalimanı için yapılan acele kamulaştırmanın "hakkaniyetten uzak yapılmasına neden olacak mıdır?" sorusuna verilen "bölgenin mülkiyet birliğinin sağlanması" yanıtı oldu.

"Söz konusu alana ilişkin olarak 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 8. maddesi gereği, uzlaşma görüşmelerinin yapılması ve uzlaşmalarda anlaşma sağlanamaması durumunda ilgili mahkemelere müracaat edilerek, açılacak bedel tespiti ve tescil davaları sonucunda mahkemelerce tespit edilecek değerler üzerinden taşınmazların TOKİ adına tescil edilmesi çok uzun zaman alacağı düşüncesiyle bölgenin mülkiyet birliğinin sağlanması hedeflenmiştir. İstanbul 3'üncü Havaalanı Projesinin bir an evvel başlatılabilmesi için bölgedeki kamulaştırma işlemlerinin biran evvel sonuçlandırılması gerekmektedir."

Ne olmuştu?

Bakanlar Kurulu kararıyla Arnavutköy ilçesi, İmrahor, Tayakadın ve Yeniköy köyleri ile Eyüp İlçesi, Ağaçlı, Akpınar ve İhsaniye köylerinde yer alan bazı taşınmazlar, 3. Havaalanı Projesi kapsamında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından acele kamulaştırılmıştı.

İstanbul 4. İdare Mahkemesi, 3. havalimanı ile ilgili incelemeleri yetersiz bulup bilirkişi keşfi yapılana kadar inşaat faaliyetlerinin yapılamayacağına hükmetmişti.

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, 3’üncü Havalimanı için İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin verdiği durdurma kararını kaldırdı. 3. Havalimanı’ndaki işlemler kaldığı yerden devam edecek.

2017'de ilk etabı açılması planlanan havalimanının ihalesini Kolin- Limak- Cengiz -Kalyon-MAPA ortaklığı 52 milyona almıştı.

Kaynak: Bianet