25 Kasım 2013 Pazartesi

“Erkek ve Devlet Şiddetini Teşhir Edeceğiz”

25 Kasım feminist gece yürüyüşü polis barikatına takılsa da, kadınlar şarkılar ve sloganlar eşliğinde oturma eylemi yaptı. "Hayatımıza yönelik tüm tehdit ve saldırılar karşısında mücadelemiz de güçlenerek sürecek" dedi.


25 Kasım Kadına Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle her sene düzenlenen feminist gece yürüyüşü polis ablukasına takıldı.

Gazetecilere valinin kesin talimatı olduğunu ve hiçbir yürüyüşe izin veremeyeceklerini söyleyen polis, barikata yaklaşan eylemcilere sadece “Konuşmuyoruz” dedi. Polislerden hiçbir cevap alamayan kadınlar, Galatasaray Lisesi önünde şarkılar söyleyip, sloganlarla oturma eylemi yaptı.

"Yeni yasa şiddeti önlemedi, tırmandırdı"


Eylem boyunca “Rojavalı kadınlara bin selam”, “Polis defol, bu sokaklar bizim”, “Jin jiyan azadi, “Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet, gelsin cop, inadına isyan, inadına özgürlük”, “Geceleri de, sokakları da, meydanları da terketmeyeceğiz”, “Kadın düşmanı Tayyip Erdoğan”, Tayyip kaç, kaç kaç, kadınlar geliyor” sloganları atıldı.

Kürtçe ve Türkçe okunan basın açıklamasında geçtiğimiz sene çıkarılan Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un erkek şiddetini önlemek yerine tırmandırdığı söylendi.

Bakan Fatma Şahin’in şiddeti önlemek için kadın kurumları ile görüşmek yerine Diyanet İşleri ile protokol imzalaması eleştirildi.

"Erkeklere bağımlı hale getirilmeye karşı çıkıyoruz"

Kadın istihdam paketi, üreme politikaları, şiddet önleme merkezleri ŞÖNİM’ler, GEBLİZ (gebelik izleme ve takip) uygulaması, trans kadınlara yönelik nefret cinayetleri gözaltında ve cezaevindeki ihlaller, çıplak arama uygulaması, genç kadın ve erkeklerin birlikte yaşamasına yönelik müdahaleler gibi konulara değinilen basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Biz kadınlar diyoruz ki AKP’nin evli-evli olmayan, çocuklu-çocuksuz, başı açık- kapalı, meşru-gayri meşru gibi ikiliklerle kadınlar arasında kurmaya çalıştığı hiyerarşiye karşıyız! Emeğimizin ucuzlaştırılmasına, yoksulluğumuzun arttırılmasına, daha da güvencesiz, erkeklere daha bağımlı hale getirilmemize karşı çıkıyoruz.

“Biz kadınlar, tacizci, tecavüzcü, kadın katili erkekleri ve onları koruyan erkek devleti her fırsatta teşhir edeceğiz!

“Bedenimizin, kimliğimizin, inancımızın, anadilimizin, cinsel yönelimimizin, emeğimizin, hayatımızın, haklarımızın, gasp edilmesine ve biz kadınların daha da ezilmesine yol açan cinsiyetçiliğe karşı mücadelemize devam edeceğiz!

“Buradan bir kez daha haykırıyoruz:

“Hayatımıza yöneltilmiş tüm tehdit ve saldırılar karşısında biz kadınların mücadelesi de güçlenerek sürecek! Biz kadınların, yaşamından, bedeninden, emeğinden elinizi çekin!”

Kaynak: Bianet

Basın açıklamasının tam metnini görüntülemek için tıklayın.