11 Kasım 2013 Pazartesi

Avukat Kavili'ye 3 Yıla Kadar Hapis İsteniyor

Avukat Kavili hakkında 2011'de görülen Festus Okey davası duruşmasında "mahkeme salonunu geç terk ederek avukatlık mesleğini kötüye kullandığı" iddiasıyla, üç yıla kadar hapis istenerek dava açıldı.


Avukat Ömer Kavili hakkında 2011'de görülen Festus Okey davası duruşmasında "mahkeme salonunu geç terk ederek avukatlık mesleğini kötüye kullandığı" iddiasıyla, üç yıla kadar hapis istenerek dava açıldı.

12 Temmuz 2011'de günü gerçekleşen Festus Okey duruşmasında avukat Kavili, mahkeme başkanı İshak Eken'in, avukatlatın sözlerini zabıt için özetlerken anlamının değiştiğini belirterek sözlerinin zabta direkt olarak geçirilmesini talep etmişti.

Mahkeme başkanının talebi kabul etmemesi üzerine Kavili "mahkeme başkanının şahsi görüşüne" itiraz ederek kararın heyet tarafından verilmesini istemiş, mahkeme başkanı konuyu görüşmek için duruşmaya ara vermiş daha sonra ara avukatların taleplerini almadan ara karar vererek duruşmayı bitirmişti.

Avukatların karara itiraz etmiş, çok sayıda çevik kuvvet polisi duruşma salonuna girmişti. Avukatların tutanak tutulması talebi mahkeme tarafından kabul edilmeyince İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezi ve yönetim kurulundan avukatlar gelerek duruşma salonunda tutanak tutmuştu.

bianet'e konuşan Kavili, hakkındaki davanın, bu olayın ardından duruşma salonunda tutanak tuttukları için salonu 15 dakika geç boşalttıklarını gerekçesiyle açıldığını belirterek "Aynı gün bizim duruşmamız iki buçuk saat geç başlamıştı, bir gün bile ceza alırsam ben de şikayetçi olacağım" diyor.

"Hakimler hukuku değil ezberlerini uyguluyor"

Asıl sorunun yargıdaki meslek için eğitimin eksikliği olduğunu söyleyen Kavili şunları ekledi:

"Hükümetin 2005'te Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda yaptığı değişikliğe göre artık dava daha zor açılabilir ama zorunlu haller olmadıkça tek celsede bitirilir. Fakat bizim hakimlerimiz hala kanunlara bağlı kalmayı bile becermiyorlar. Yargıda meslek içi eğitim, hakim ile savcı kadrosu eksikliği var. Adalet Bakanlığı kolay kolay hakim ya da savcı almıyor ve mevcut olanlar ise hukuku değil kendi ezberlerini tekrarlıyorlar."

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davanın ilk duruşması yarın 13.30'da görülecek.

Kaynak: Bianet