21 Kasım 2013 Perşembe

8. İstanbul Kürk ve Deri Fuarı Protesto Edildi!

8. Ceset Fuarı Protestosu
Beylikdüzü Tüyap'ta bugün açılışı yapılan 8. İstanbul Kürk ve Deri Fuarı, Hayvan Özgürlüğü aktivistleri tarafından saat 11:30 sularında protesto edildi. Bir grup Fuar’ın açılış konuşmasını protesto ederken, diğer grup üzerlerinde “8. İstanbul Ceset Fuarı” ve “Cinayet hiç bu kadar şık olmamıştı” yazan tişörtlerle Fuar alanında dolaştı.

Fuarın açılış törenine seyirci olarak katılan ilk grup İstanbul Sanayi Odası başkanı Erdal Bahçıvan'ın konuşmasını bölerek deri ve kürk fabrikalarında hayvanlara yapılan eziyetleri ve fabrikaların yarattığı çevre kirliliğini sordu: “Bu deri kimin derisi?”, “Seyretmeye dayanamadığınız gerçeklerden nasıl para kazabiliyorsunuz?”, sorularının ve “Ergene Nehri deri sanayi yüzünden zehir akıyor”, “Katliam varsa direniş de var” açıklamalarının ardından eylemciler birkaç dakika içerisinde salondan çıkarıldı. Polis gözaltı yapmazken, Tüyap’ın güvenlik görevlileri bir eylemcinin fuar kimliğine el koydu. Eylemcilerin salondan çıkması ile Bahçıvan "Bunlar bizi caydıramaz. Parazit bunlar. Sektörün yükselişi sürecek." dedi.
Bütün bunlar yaşanırken, diğer grup da üzerlerinde “8. İstanbul Ceset Fuarı” ve “Cinayet hiç bu kadar şık olmamıştı” yazan tişörtlerle Fuar alanında dolaştı. Güvenlik görevlilerinin protesto tişörtleriyle gezenlere müdahale edeceği anonsunun ardından eylemciler fuardan çıkartıldı.
Eylemcilerin sesleri müzikle bastırılmaya çalışıldı!
8. İstanbul Kürk ve Deri Fuarı’nın açılış konuşmasını bölen eylemcilerin sesleri müzikle bastırılmaya çalışıldı. Açılış konuşmasını yapan Erdal Bahçıvan eylemcilere "Siz kimin adına konuşuyorsunuz" diye çıkışırken eylemciler seslerini yükseltmeye devam etti. Güvenlik görevlileri tarafından çıkarılmadan önce de eylemciler, son anda havaya bildirilerini fırlattılar. Eylemciler bildiride; hayvanların kürk çiftliklerinde canlıyken yüzme, elektrik verme, telle boğma, boyun kırma gibi zalim yöntemlerle kürklerinin alındığına, kürk ve deri fabrikalarının yeraltı sularına, nehirlere yaydığı kirlilikten ve bu sektörde çalışan işçilerin kürkleri ve derileri işlemek için kullanılan kimyasallar yüzünden kanser ve deri hastalıklarına yakalandıklarına değindiler. Ayrıca insanmerkezciliğin ve zulmü meşrulaştıran ahlak anlayışının yarattığı her türlü hak ihlaline ve ayrımcılığa karşı olduklarına değindiler.
Eyleme katılan gruplar arasında Bağımsız Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri, Yeryüzüne Özgürlük Derneği, Yeryüzü ve Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri, Yeşil Öfke ve Ergene İnisiyatifi vardı.
İstanbul Kürk ve Deri Fuarı hayvan özgürlüğü savunucuları tarafından 3 yıldır protesto ediliyor.
Videolar: