7 Ekim 2013 Pazartesi

Etsiz benzinsiz parasız Avrupa turu

2014 Bahar mevsiminde İstanbul'da alternatif kültür için uzun bir yolculuk başlıyor. Ekolojik yaşamın, doğaya-hayvanlara düşmanlık gütmeden hayatta kalmanın ve de endüstriyel sisteme bağlı kalmadan ihtiyaç duyulan gereçleri üretebilmenin (kendin yap/do it yourself kültürü) mümkün olduğuna inanan Rüzgar Yolgezer bu güzel projesini bizlerle paylaştı. Yeryüzüne Özgürlük'e gönderdiği mektup şu satırlardan oluşuyor:


Merhaba, Bugünlerde, bisiklet ve kanoyu birleştirerek bir proje hazırlıyorum. Avrupa’nın çeşitli yerlerindeki ekolojik çiftliklere pedallayıp Tuna Nehri'ni de kano ile geçerek Türkiye’ye dönmek şeklinde. Proje süresince seyahatimi tamamen kas gücüyle, fosil yakıt kullanmadan ve et yemeden gerçekleştireceğim. Amacım ekolojik yaşamın ve sürdürülebilirliğin önemini vurgulamak. Mart 2014'te yola çıkmayı düşünüyorum. Bu proje için oluşturduğum rota; bisiklet için Istanbul-Yunanistan-Arnavutluk-Karadağ-BosnaHersek-Hırvatistan-İtalya-İsviçre-Fransa-Belçika-Hollanda-Almanya-Danimarka-Almanya, son olarak Romanya-Bulgaristan-Türkiye. Bisiklet yolculuğu 10000 km'yi aşacak. Son olarak kano ile (bisiklet kanoda taşınarak) Tuna Nehri geçilecek, 2900 km civarı. Fosil yakıtlar kullanmadığım gibi, çöp üretmeden, ekolojik ürünler kullanarak ve et endüstrisinden beslenmeyerek (halihazırda vejetaryenim) turu tamamlamak istiyorum. 

Yol boyunca geçimini Avrupa'da uğrayacağı ekolojik çiftliklerde çalışarak ve atıklardan takı üretip satarak sağlamayı planlayan Rüzgar Yolgezer, ayrıca bu tur boyunca kullanacağı güneş kremi ve diş macununu da kendi üretmeyi planlıyor. Yolda süreceği bisikleti kendi üretmek için de bisikletforum.com sitesinde atölye oluşturmuş ve Facebook'ta bir tartışma sayfası açmış:

http://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=122597
https://www.facebook.com/groups/145229582350936/

İnsanmerkezci uygarlığa, türcülüğe ve kapitalizme karşı çevirilen her pedalı destekliyoruz. İlerleyen günlerde Rüzgar'dan güzel haberleri bekliyoruz ve bu projede kalbi Rüzgagr'la birlikte atan ve vakti olan herkesi ona katılmaya davet ediyoruz.