26 Ekim 2013 Cumartesi

Erkekler Eylül'de 24 Kadın, 5 Çocuk Öldürdü

bianet'in çetelesine göre, erkekler Eylül’de 24 kadın, beş çocuk ve beş erkeği öldürdü; 14 kadına tecavüz etti; dokuz kadını ağır yaraladı. 2013’ün ilk dokuz ayında erkekler 146 kadın öldürdü.


bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler Eylül’de 24 kadın, beş çocuk ve beş erkeği öldürdü; 14 kadına tecavüz etti; dokuz kadını ağır yaraladı.

Öldürülen bir kadın üç farklı kurumdan koruma talep etmiş, bir diğeri 14 yaşında zorla evlendirilmişti. Haklarında çıkartılan uzaklaştırma kararı olan bir erkek karısını öldürdü, biri karısını ağır yaraladı.

Kadınların yüzde 83’ünü en yakınındaki erkekler öldürdü. Kadınların yüzde 53’ü tanıdıkları erkeklerce tecavüze uğradı.

2013’ün ilk dokuz ayında erkekler 146 kadın öldürdü; 132 kadına tecavüz etti; 155 kadını yaraladı; 117 kadına cinsel tacizde bulundu. Erkekler Ağustos’ta 24 kadın ve bir kız çocuğunu öldürdü; 21 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti; 19 kadını yaraladı; yedi kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu.

Cinayet

Erkekler Eylül’de 17 ilde 24 kadın, beş çocuk ve beş erkeği öldürdü. Bir erkek, öldürdüğü kadına tecavüz etti, biri cinayetin ardından intihar etti, ikisi intihara teşebbüs etti, ikisi polise teslim oldu.

Öldürülen kadınlardan biri hem Kaymakamlığa hem Cumhuriyet Savcılığı’na hem de Jandarma Karakol Komutanlığına başvurarak koruma talebinde bulunmuştu. Karısını ve kayınvalidesini öldüren bir erkek hakkında uzaklaştırma kararı vardı. Bir erkek ise karısına şiddet uyguladığı için 20 gün hapis yatıp çıkmıştı. Biri ise 14 yaşında zorla evlendirilmişti, bu ay, 16 yaşında öldürüldü.

Kadınların yüzde 83’ünü en yakınındaki erkekler öldürdü. Sekiz kadını kocaları, üçünü babaları, ikisini eski kocaları, ikisini enişteleri, ikisini “kan davalı” oldukları erkekler, ikisini tanımadıkları erkekler, birini damadı, birini komşusu, birini oğlu, birini sevgilisi, birini ise evine giren hırsız öldürdü.

Cinayetlerin yüzde 75’i ateşli silahlarla işlen. 12 kadın tabancayla, altı kadın pompalı ya da av tüfeğiyle, altı kadın bıçakla öldürüldü.

Erkek şiddeti, kadınların yanındaki erkekleri de vurdu. Cinayetlere engel olmaya çalışan dört erkek öldürüldü, biri yaralandı. Ayrıca sevgilisiyle arabada oturan bir erkek, yanlarına gelerek “Sevgilinle biraz da ben sevişeceğim yoksa sizi karakola götürürüm” diyen başka bir erkek tarafından bıçaklanarak öldürüldü.

Eylül’de kadın katillerinin yaşı 20 ila 75, öldürülen kadınların yaşı 16 ile 69 arasında değişti.

Kadın katlinin yaşandığı iller Adana, Aksaray, Antalya, Antep, Burdur (2), Bursa, Diyarbakır (2), Elazığ (2), İstanbul (2), İzmir (2), Mardin (2), Muğla (2), Nevşehir, Osmaniye, Samsun, Urfa ve Zonguldak.

Tecavüz

Eylülde erkekler dokuz ilde 14 kadına tecavüz etti. Eylülde tecavüze uğrayan kadınların yüzde 50’si 16-18 yaşlarında.

Kadınların yüzde 53’ü tanıdıkları erkeklerce tecavüze uğradı. Tecavüzlerin yüzde 29’u evde yaşandı.

Altı kadın tanımadıkları erkeklerin, ikisi kocasının, biri eski kocası ile arkadaşlarının, biri babasının, biri sevgilisinin, biri polis memurlarının, biri doktorunun, biri internetten tanıştığı kişilerin tecavüzüne uğradı.

Tecavüzlerden dördü evde, üçü sokakta, üçü arabada, üçü hizmet verilen mekanlarda, biri kadının alıkonulduğu bir mekanda gerçekleşti.

Eylülde tecavüzcü erkeklerin yaşları 19 ila 54, tecavüze maruz kalan kadınların yaşları 16 ila 35 arasında değişti.

Tecavüzlerin yaşandığı iller Adana (2), Antalya (2), Aydın, Bursa, Edirne, İstanbul (2), Samsun (3), Şırnak ve Tekirdağ.

Şiddet –yaralama

Erkekler Eylül’de sekiz ilde dokuz kadını ağır yaraladı. Yaralama olayının ardından bir erkek intihar etti. Eski karısını bıçaklayan bir erkek hakkında uzaklaştırma kararı vardı.

Dört kadını kocaları, birini eski kocası, birini sevgilisi, ikisini babası, turist bir kadını ise tanımadığı bir erkek yaraladı. Dört erkek kadınları bıçakla, üçü darp ederek, biri tabancayla yaraladı. Bir erkek karısını önce benzinle yakmaya çalıştı, ardından tabancayla yaraladı.

Eylülde erkek şiddeti vakalarının failleri ve mağdurlarının yaşı 24 ila 36 arasında değişti.

Erkek şiddeti vakalarının yaşandığı iller Antalya, Edirne, Erzurum, İstanbul (2), Mersin, Nevşehir, Tekirdağ ve Zonguldak.

Bölgelere göre

Eylül’de 23 ilde 48 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakası basına yansıdı.

48 olaydan 12’si Marmara, 12’si Akdeniz, altısı Karadeniz, altısı Doğu Anadolu, beşi Ege, dördü Güneydoğu, üçü İç Anadolu bölgelerinde yaşandı. En çok şiddetin yaşandığı il yine İstanbul oldu.

Kaynak: Bianet

* bianet'in erkek şiddetinin eylül raporunun detayları için tıklayın.

ERKEK ŞİDDETİ EYLÜL 2013: Kadınlar Mücadele Ediyor, Erkek Şiddeti Yargılanıyor