10 Eylül 2013 Salı

Linç Bugün de Devam Etti, Romanlar Evleri Terk Etti

Bursa'da dün gece Romanlara yönelik linç girişimi, bugün de devam etti. Mahalleli başka illere gitmeye başladı.


Cumartesi gecesi İznik İlçesi'nde, yol verme tartışması yüzünden çıkan kavgada Zeki Dursun hayatını kaybetti. Kavgaya karışan Roman baba oğul N.D ve M.D. gözaltına alındı.

Dursun'un yakınlarıyla birlikte dün kalabalık bir grup Romanların dağınık şekilde yaşadığı Yeni, Mahmut Çelebi, Selçuklu, Yeşilçam mahallesine saldırdı. İşyerleri ve evler hasar gördü.

Gerginlik bugün de devam etti. Saat 14:30 sıralarında bir grup Selçuklu mahallesine geldi ve iki grup arasında kavga çıktı.

Mahallede oturan Roman bir kişi eşyalarını dahi zor toplayarak başka bir ile kaçtıklarını söyledi.

"Dünkü lincin ardından bugün de 200-300 kişi mahalleye saldırdı. Bizimkiler de kendilerini savunmak için karşılık verince çatışma çıktı. Polisler de yetersiz kaldı.

Canımızı zor kurtardık, ailemi aldım arabaya kaçtım, akrabalarımızın yanına başka bir şehre geldim. Her şeyimizi bıraktık. Hayvanlarımız damda kaldı. Bu Gürcü grubunun daha da kalabalık bir şekilde saldıracağı duyumlarını aldık. Mahallede birçok aile terk etti evlerini.

Olaylar durulana kadar da eve dönmeyeceğiz. Bir kişi yapıyor bin kişi cezasını çekiyor. Bu milletin suçu ne? Hepsi zaten zar zor yövmiyeyle geçinen insanlar. Okullar da açılıyor, çocuklar ne yapacak?"

Geceki linci anlattı

Gece yaşanan baskını evleri taşlanan Şenol Turan şöyle anlatmıştı:

"Yatsı namazından sonra 10:30 gibi mahalleye 600- 700 kişilik grup baskın yaptı. Ellerinde silah, sopa, satır vardı. 5-6 evi , üç tane kahveyi paramparça yapmışlar.

"Her evi taşladılar. Kapılarımıza dayandılar. Sizi öldüreceğiz dediler. Çoluk, çocuk banyolarda saklandık. Gece 3'e kadar devam etti. İznik emniyetini aradım, gelin kurtarın bizi dedim. Akşamdan beri bıktım, bu kaçıncı telefon dedi. Polis sözde kendisini gösterdi, müdahale etti. Ama yetersizdi.

"6 sene evvel de yine böyle kişisel bir kavgadan sonra mahalleyi basmışlardı ancak bu seferki çok korkunçtu. Etnik milliyetçi bir grup var, Romanları katletme politikası var. Emniyet de politikacılar da seyirci kalıyorlar. Hepimiz öldürülen çocuğa üzüldük. Sorumlular zaten gözaltında bizimle neden uğraşıyorsunuz. Gürcüler ve Lazlar birleşti ve bizi istemiyor."

Yine Bursa yine linç

Hatırlanacağı gibi, Bursa'da bir buçuk ay önce de Osmangazi ilçesine bağlı Güneştepe ve Yunuseli mahallelerinde "at psiliği" nedeniyle çıkan kavga sonrasında Romanlara linç girişimi oldu. Birçok at arabası yakıldı, evler taşlandı. Savcı hazırladığı iddianamede yedisi tutuklu sanık hakkında  “yakarak mala zarar vermekten” 12 yıl hapis istedi. Ayrıca linç girişiminin ertesi günü beş Romanın evi belediye ekiplerince "kaçak" olduğu gerekçesiyle yıkıldı.

* Fotoğraf: İznikrehber.com

Kaynak: Bianet

Bianet'in linç ile ilgili yaptığı röportaja ulaşmak için: "Çoluk çocuk banyoya saklandık"