6 Eylül 2013 Cuma

“Ankara Polisi ve Büyükşehir Belediyesi Suç İşliyor”

TMMOB Ankara İKK, ODTÜ’deki yol çalışmasının hukuki sürecinin tamamlanmadığını, itirazların demokratik hak olduğunu söyledi: "Dünyanın hiçbir ülkesinde, mahalle halkını döverek, mahalleden yol geçirilmesi vaki değildir.”

Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) Ankara İl Koordinasyon Kurulu (İKK), ODTÜ’den geçecek otoyola karşı nöbet tutanlara karşı bu sabah yapılan polis baskını ve ODTÜ’deki yıkım ile ilgili açıklama yayınladı.

TMMOB Ankara İKK, ODTÜ’den geçecek yol ile ilgili hukuki sürecin tamamlanmadığını ve yola itirazın demokratik bir hak olduğunu vurgulayarak  “Ankara polisi ve Büyükşehir Belediyesi suç işlemekte, hukuka aykırı davranmaktadır” dedi.

“Ne yazık ki ülkemizde yeşile, ormana, kente, mahalleye sahip çıkmanın bedeli yaka-paça gözaltına alınıyor… Türkiye’nin hukuk değil, polis devleti olduğu şafak baskınıyla bir kez daha kanıtlandı.”

“ODTÜ arazisinden geçirilecek yolla ilgili kamuoyunda yoğun bir tartışma sürmekte, hukuki süreçlerin dahi tamamlanmadığı ve yol güzergâhında bulunan mahallerde yaşayanların yoğun itirazları olduğu biliniyor.”

“Polis zoruyla proje”

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin farklı görüş, öneri ve itirazları görmezden gelmesinin eleştirildiği açıklamada belediyenin “projeyi polis zoruyla hareket geçirmek istediği” söylendi.

“İlginç ki, polisiye tedbirlerden başka dayanakları yoktur; katılımcılık ve meşruluk Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin dünyasına dâhil değildir. Dünyanın hiçbir ülkesinde, mahalle halkını döverek, mahalleden yol geçirilmesi vaki değildir.”

“Kent insanlar” içindir diyerek kent içi ulaşıma dair mesleki-bilimsel her türlü tartışmaya hazır olduğunu vurgulayan TMMOB açıklamasını şöyle sonlandırdı:

“Bilim ve tekniği yok sayan projelerin ve polis şiddeti marifetiyle yaratılmak istenen toplum modelinin karşısında olduğumuzu kamuoyu ile paylaşıyor, bilimin ve tekniğin yol göstericiliğinde ülkemiz ve halkımız yararı doğrultusunda mücadeleye devam edeceğimizi duyuruyoruz.”

Erdoğan: Bu yollar da yapılacak

Başbakan Erdoğan ise Rusya'nın St. Petersburg kentinde düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi’ndeki konuşmasında ODTÜ’de yol yapımı ile ilgili şunları söyledi:

“ODTÜ’de büyükşehir belediyemizin yol çalışması var. Bir grup genç, yol yapımını engellemeye çalışıyor. Kimin nerede durduğunu göstermesi açısından bu çok önemli. Güvenlik güçleriyle ön açılacak, bu yollar da yapılacak.”

Kaynak: Bianet