4 Mayıs 2013 Cumartesi

Devlet Terörünü, Şiddeti Protesto Eden İşçilere Saldırı

Hey Tekstil işçisi Alp’in kızı Dilan Alp’in 1 Mayıs’ta gaz bombasıyla yaralanmasını protesto için “Marjinal değil işçiyiz, Dilan bizim kızımız” pankartıyla yürümek isteyen işçilere polis cop ve tazyikli suyla saldırdı.


Hey Tekstil işçilerinin her hafta Cumartesi günü saat 18:00’de Taksim’den başlayarak yaptığı eyleme bu hafta polis müdahale etti.

Bu haftaki yürüyüşte, bir yılı aşkın zamandır hak arama mücadelesi veren Hey Tekstil işçisi Ali Ekber Alp’in kızı Dilan Alp’in 1 Mayıs eyleminde polis tarafından ağır yaralanması protesto edilecekti.

İşçiler, Vali Hüseyin Avni Mutlu’nun açıklamalarına cevaben, “Marjinal değil, işçiyiz, Dilan bizim kızımız/449 gündür direnen Hey Tekstil işçileri” yazılı pankart taşıyordu.

Hey Tekstil işçilerinden Zeki Gördeğir, bianet’e yaptığı açıklamada, 18:00’de Taksim meydanında yaklaşık 100 kişi toplandıklarını ve her hafta yaptıkları gibi Galatasaray meydanına yürüyeceklerini söyledi:

“Polis İstiklal Caddesi girişinde barikat kurmuştu. Yürümek istediğimizi, sadece basın açıklaması yapacağımızı söyledik. Barikatın önünde durduk ve buradan ayrılmayacağımızı belirttik, polis coplarla saldırdı. Birkaç arkadaşımızın sırtına ve kollarına vurdular. Sonra da tazyikli su sıktılar. Polis bizi Atatürk Kültür Merkezi'ne kadar kovaladı, yakaladığı herkesi copla dövdü.”

İşçilere destek için yürüyüşe katılan bir kadın öğretmen tazyikli suyla gözünden yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Gördeğir, Pazartesi günü saldırıyla ilgili şikayette bulunacaklarını söyledi.

Polis: İstiklal Caddesi yürüyüş güzergahı değil!

Dün de her Cuma 19:00’da toplanarak tutuklu arkadaşlarının serbest bırakılması talebiyle yürüyen Grup Yorum üyelerine polis müdahale etmişti.

Grup Yorum üyeleri ve onlara destek verenler, bu eylemin her Cuma sorunsuz şekilde yapıldığını ifade etse de polis, "İstiklal Caddesi yürüyüş güzergahı değildir" diyerek kitleye dağılmasını söyledi.

Kitle dağılmayınca polis yine cop, gaz bombası ve tazyikli suyla saldırdı. Biber gazından fenalaşan TAYAD’dan Nuri Cihanyandı Taksim İlkyardım Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi edildikten sonra taburcu oldu.

Ne olmuştu?

420 Hey Tekstil işçisi, Şubat 2012’de işten atıldı. Atılan işçilerden bazıları fabrika önüne çadır kurarak direniş başlattı.

Yaklaşık bir yıldır hak mücadelesini sürdüren işçiler, bu süre içerisinde fabrikanın üretim yaptığı Mango mağazasında eylem yaptı, şirketin ortaklarından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yöneticisi Aynur Bektaş’a seslerini duyurabilmek için TOBB’un Levent’teki binasının önünde çadır kurdu. Maaşları ve tazminatları ödenmeden işten çıkarılan işçiler, Meclis’te de görüşmeler yaptı ancak bir sonuç alamadılar.

Şimdiye dek kurdukları çadırlar birçok kez polis müdahalesine maruz kalan, yürüyüşlerinde biber gazı ve tazyikli suyla saldırıya uğrayan işçilerden Ali Ekber Alp’in 17 yaşındaki kızı Dilan Alp de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde polisin attığı gaz bombasıyla ağır yaralandı.

Başından yaralanan lise öğrencisi Dilan Alp halen hastanede tedavi altında. Bugün, işten atılan ve haklarını arayan Kazova işçilerinin de katıldığı eylemde, Alp’in uğradığı saldırı da protesto edilecekti.

* Fotoğraf: Sercan Meriç.

Kaynak: Bianet