15 Şubat 2013 Cuma

Cenneti Cehenneme Çevirdiler

Üç farklı yalıçapkının bir arada görüldüğü tek yer olan Kırmıtlı Kuş Cenneti yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. 


Alaca yalıçapkını, İzmir yalıçapkını ve yalıçapkını gibi Türkiye’de belirli alanlarda yaşayan kuşların barınağı haline gelen Kırmıtlı Kuş Cenneti, Osmaniye’ye bağlı Cevdetiye beldesinin pis su atıklarının tehdidiyle karşı karşıya. Atıklar, Kırmıtlı Kuş Cenneti’nin içinden geçen Ceyhan Nehri'ne bırakılıyor.




ATIK SULAR KIRMITLI KUŞ CENNETİ’NE BIRAKILIYOR

Bölgeyi etkileyen bir diğer olay ise, Ceyhan Nehri üzerindeki baraj kapaklarının birden kapatılması. İskenderun Demirçelik fabrikalarına soğutma ve içme suyu olarak kullanılmak üzere yapılan kanal çalışmaları nedeniyle, Ceyhan Nehri üzerindeki baraj kapaklarının birden kapatılması, binlerce balığın ölümüne neden oldu. Halkın, toprak üzerinde kalan balıkları toplaması olası zehirlenmelere davetiye çıkartıyor. 10 gündür kesik olan suların ise ne zaman verileceği bilinmiyor.

ARTIK KUŞLAR KONMUYOR

KIRMITLI Kuş Cenneti’ne pis su atıklarının dökülmesi ve baraj kapaklarının kapatılması tepki ile karşılandı. Kırmıtlı Eski Belediye Başkanı ve Kırmıtlı Kuş Cenneti Kurucusu Ali Murtaza Doğan, yaşananların bir doğa katliamı olduğunu ifade ederek, yetkililerin bir an önce önlem almasını istedi. Kuşların artık yere konamadığını dile getiren Doğan, 15 bin insanın lağım atığının arıtılmadan Ceyhan Nehrine bırakıldığı bilgisini verdi.  Kuşların beğenmediği sularda, insanların balık avlayıp evlerine götürdüğünü söyleyen Doğan,  durumun devam etmesi durumunda kuşların Kırmıtlı’yı terk edeceğini belirtti. Doğan, Kastabala Vadisi, Kuş Cenneti ve Cevdetiye havzasındaki balıkları oksijensiz ve susuz bırakan mantığı anlamadığını ifade etti. Türkiye’deki çevrecilere ve doğaseverlere seslenen Doğan, “Kırmıtlı Kuş Cenneti’nde yaşanan katliama dur desinler” dedi.

Kaynak: Evrensel