22 Şubat 2013 Cuma

Askerde 949. "İntihar" İddiası


EMEP Gebze yöneticisi Aksu'nun zorunlu askerlik yaparken tüfeği sol şakağına dayayarak intihar ettiği ileri sürülüyor. Aile ve EMEP'li yetkililer Aksu'nun muhalif kimliği nedeniyle öldürüldüğü görüşünde.

Emek Partisi (EMEP) Gebze yöneticisi Mazlum Aksu'nun zorunlu olarak askerlik yaptığı Elazığ'da intihar ettiği ileri sürüldü.

Dün gece saatlerinde Aksu Ailesi'ne ulaşan askeri yetkililer, Mazlum Aksu'nun G3 marka tüfeği sol şakağına dayayarak intihar ettiğini, üç gündür de bunalımda olduğunu belirttiler.

Ancak aile, Aksu'nun solak olmadığını ve kaldı ki solak olsa bile o ağırlıkta tüfeği bir insanın kendi şakağına dayayarak intihar etmesinin mümkün olmadığı görüşünde.

bianet'e konuşan Mazlum Aksu'nun ağabeyi Mecnun Aksu, kardeşinin iki gün önce kendileriyle konuştuğunu ve gayet iyi olduğunu, kardeşinin muhalif kimliği nedeniyle öldürüldüğünü düşündüklerini ifade etti.

EMEP Gebze İlçe Başkanı Hasan Atik ise kışlalarda yaşanan ölümlerin hep "intihar" denilerek geçiştirildiğine dikkat çekerek, Mazlum Aksu şahsında tüm bu ölümlerin takipçisi olacaklarını söyledi.




Mecnun Aksu: Kimliği nedeniyle öldürdüler

Kardeşinin bundan 25 gün önce izinle Gebze'ye geldiğini ve gayet keyifli olduğunu söyleyen ağabey Mecnun Aksu, ortada ekonomik bir sıkıntı olmadığını, arkadaşları ve ailesiyle herhangi bir sorun yaşamadığını belirtiyor.

"İki gün önce bizimle konuştu ve gayet iyiydi. Kendisine zarar verebilecek bir insan da değil. Yaşamaya çok bağlıydı. Dönüş planları yapıyordu ve beş ay sonra askerlik bitiyordu.

"Biz kesinlikle intihar ettiğine inanmıyoruz ve bu davanın sonuna kadar takipçisi olacağız. Şimdi Elazığ'dayım ve olayın yaşandığı karakola gidiyoruz.

"Biz bunun cinayet olduğunu düşünüyoruz. Kardeşim muhalif biriydi. Kürt'tü. Bu nedenle kışlada askerler arasında çeşitli tartışmalar yaşanmıştı. Bundan dolayı öldürüldüğünü düşünüyorum.

"Son yıllarda kışlalarda asker ölümleri sıklıkla gündeme geliyor ve bu ölümlerin de çoğuna Mazlum'a dedikleri gibi intihar diyorlar. Ama buna kesinlikle inanmıyoruz."

Atik: Bir rütbeliyle sorun yaşıyordu

EMEP Gebze İlçe Başkanı Atik de Mazlum Aksu'nun intihar etmiş olabileceğine inanmıyor. Kışlalarda yaşanan ölümlere genellikle intihar dendiğini belirten Atik, ölenlerin çoğunlukla ilericiler, devrimciler, Kürtler ve Aleviler olmasına dikkat çekiyor.

"Ben bu durumu 30 yıldan beri süren savaşın askeriye üzerinde yarattığı travmanın yansıması olarak değerlendiriyorum.

"G3 ile sol şakağına ateş ederek intihar ettiği ileri sürülüyor ama Mazlum solak değil. Kaldı ki G3 gibi ağır bir tüfeği insanın şakağına dayayarak intihar etmesi de fiziken mümkün değil.

"Irkçılığın ön plana çıkarıldığı bir dönem yaşıyoruz. Bunun örneklerini Sinop ve Samsun'da yaşadık. Büyük ihtimalle bu son yaşanan olaylar üstüne çıkan bir tartışma sonucu infaz edildi. Ayrıca bir rütbeliyle sorun yaşadığı yönünde bilgimiz de var.

"Yeni bir otopsi yapılmasını sağlayacağız. Davanın sonuna kadar takip edilmesi ve katillerin ortaya çıkarılması için ne gerekiyorsa yapacağız. Mazlum şahsında bugüne kadar öldürülen tüm zorunlu askerlerin katillerinin bulunmasını için çalışacağız."

Baba Aksu: Otopsi yaptıracağız

Evrensel'in haberine göre, Hayat TV'de canlı yayına bağlanan baba Mahmut Aksu, Çarşamba akşamı 22.30'da oğluyla konuştuğunu ve herhangi bir psikolojik sıkıntıdan bahsetmediğini, sesinin de iyi olduğunu söyledi.

Askeri yetkililerin kendisine Mazlum Aksu'nun psikolojisinin iki üç gündür bozuk olduğunu aktardığını ifade eden baba Aksu, "Madem öyle neden doktora götürmediler, neden doktora haber vermediler. Biz kesinlikle intihara inanmıyoruz. Otopsi yaptırıp gerekli yerlere başvuracağız" dedi.

Erkan: EMEP'li ve Kürt olduğu için öldürüldü

EMEP Gebze yönetim Kurulu üyesi Tarık Erkan ise Evrensel gazetesine yaptığı değerlendirmede, Mazlum Aksu'nun ölümünün sıradanlaştırılmaya çalışıldığını ifade etti.

"Aksu ile bir ay evvel izine geldiğinde görüştük. Görev alanı olan karakoldaki uzman çavuşun kendisi ile uğraştığını, 'Sol partilere üye misin' diye kendisini sıkıştırdığını söylemişti. Yine bir süre önce nöbette uyuduğu iddiası ile mahkemeye çıkarıldığını ve 15 gün hapis cezası verildiğini anlatmıştı.

"Sol şakağından G3 ile intihar ettiği söyleniyor. Mazlum solak değildi. G3 altı kiloluk bir silahtır. Mantıklı gelmiyor bu açıklama. Bir ay önce Gebze'de sohbet ettik. Askerlik sorununu çözünce fabrikada çalışarak sınıf mücadelesine devam edeceğini net olarak ifade etti.

"Mazlum, EMEP'li ve Kürt olduğu için katledildi. Bu işin peşini bırakmayacağız. İntihar iddialarına inanmıyoruz."

* 2002'den bu yana askeriyede intihar eden veya intihar sonucu öldüğü ileri sürülenlerin sayısı 949.

Kaynak: Bianet