17 Ocak 2013 Perşembe

CESET FUARI PROTESTO EDİLDİ

Üzerindeki Kürk Sana Ait Değil!
Giyene Kibir İşçiye Zehir


Bugün İstanbul'da 7.’si düzenlenen Deri ve Kürk Fuarı, hayvan hakları savunucuları, doğa savunucuları ile deri ve kürk sektöründe çalışan işçiler tarafından protesto edildi.

Geçtiğimiz yıl Yeryüzüne Özgürlük Derneği’nin çağrısıyla başlayan protesto bu yıl; Kürke Hayır Platformu, Ergene İnisiyatifi ve Bağımsız Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri’nin de katılımıyla oldukça ses getirdi. Direnişin Ritimleri politik samba/ritim grubu da geçen sene olduğu gibi bu sene de eyleme katılarak destek verdi.




Geçen sene fuarı protesto etmek için buluşan aktivistler; hayvan zulümlerinin yanı sıra bu sektörde çalışan işçilere uygulanan zulümleri de teşhir etmiş ve oldukça ses getirdiği için bu yıl yoğun güvenlik önlemleri alındığı görüldü.



Protestoya katılanlara polis, görev yetkisi dışında GBT uygularken, hayvan ve doğa savunucuları ile deri ve kürk sektöründe çalışan işçilerin arasına barikat kurarak eylemcilerin bir araya gelmesini engellemek istedi.



Atılan sloganlar arasında; "Giyene Kibir, İşçiye Zehir, İnsana hayvana yeryüzüne özgürlük, Kürk-deri-et hepsi cinayet, Hayvanlar Ölüyor İşçiler Zehirleniyor Tüyap Bugün Kan Kokuyor, Ceset Fuarına hoşgeldiniz" dikkat çekti.

19 Ocak cumartesi günü, protestonun son gününde tüm hak savunucuları, yine Tüyap'ta bir araya geleceklerini ve ardından Hrant Dink’in anma yürüyüşüne katılacaklarını duyurdu.


Eylemde okunan basın açıklamasının tam metni:


Basına ve kamuoyuna;
 

Bizler bugün Yeryüzüne Özgürlük Derneği, Kürke Hayır Platformu, Ergene İnisiyatifi ve Bağımsız Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri olarak, bu yıl 7.si düzenlenen Tüyap Uluslararası Kürk ve Deri Fuarı’nı protesto etmek amacıyla buradayız. 

Çünkü, burada dünyada her yıl milyarlarca hayvan kürk ve deri endüstrisinde  hayvanlardan gasp edilerek elde edilen deri ve kürkleri sergileyen firmalar, endüstriyel kapitalizm yüzünden dünyanın dört bir yanında ve her dakika hayvanları katlediyor ve bu zulüm üzerinden para kazanıyor.

Bu endüstrinin ana kaynağı endüstriyel kürk çiftliklerinde daracık, kirli kafesler içinde üst üste istiflenerek, aç-susuz, hasta, kör , kırık bacak ve yaralı uzuvlarla yaşamaya mahkûm edilen ve cehennemi aratmayan çiftliklerde yetiştirilen hayvanlar seri üretilip seri katlediliyorlar. Yine Çin ve Doğu Asya’dan gelen kedi, köpek kürkleri ve de tavşan üretim çiftliklerinden elde edilerek 5-10 liraya satılan kürk atkılar, şapkalar, aksesuarlar yüzünden bugün artık kürk her kesimden insanın ulaşabileceği hale gelmiştir.
 

Dünyada her yıl milyarlarca hayvan kürkü için: boyun ve belkemiği kırma, asma, kesme, vajinadan-anüste-dilden elektrik verme, tel ile boğma, kaynatma ve kimyasallarla zehirleme gibi zalim süreçlerden geçirilerek canlı canlı katlediliyor.
 

Bu sektörün varlığını, devamını ve bu sektörde çalışmayı kabul etmeyi her ne kadar doğru bulmasak da hayvanların bedenini gaspeden zihniyetin, işçilerin ve bölge halkının yaşadıklarını da önemsememesi rastlantı değildir. Çünkü günümüzde hayvana reva görülen muameleler, dün de köle edilen insanlara soğukkanlılıkla uygulanıyordu. Bugün kürk vederi endüstrisinin tüm pis işleri, bizzat kapitalist düzence yoksullaştırılmış işçilere yaptırılıyor ve onların ezilenlere karşı daha da vicdansızlaştırılması sağlanıyor. En az Otomotov sanayii kadar ekolojiye zarar veren ve işçilerin, bölge halkının kanser ve hasta olmasına neden olan deri endüstrisinde de yaşananlar korkunç boyuttadır. Bu sektörde çalışan birçok işçinin ifadesine göre; hayvanlar derileri yüzülürken hala acıyı hissediyorlar, gözlerinden yaşlar akıyor, yüzülen derinin altındaki kas atışları görülebiliyor ve derileri yüzüldükten sonra 10-15 dakika can çekişerek ölüyorlar. Endüstriyel bir ürünün asla ekolojik olamayacağını ve de hayvanlara eşya muamelesi yapan bu zulüm endüstrisinin derhal kapatılması gerekiyor. Firmalardan kürk özendirici reklamların yanı sıra; kanser oranlarını, işçilerin sağlık durumlarını, derelerdeki atıkları ve de hayvan zulümlerini de göstermelerini istiyoruz. Bu sermaye insan hayvan demeden para uğruna dünyayı yok ediyor. Çok değil 30-40 yıl öncesine kadar bu sanayiler hayatımızda yoktu. Bu yüzden hiç birisi zaruri değil. İnsanlar yaşamlarını para üzerine kursa da artık doğa alarm veriyor. Yaşam paraya indirgenemez, indirgenmemeli.

Gerçek kürk ve deri üretim süreçlerini kamuoyuna yansıtmak ve bu sektörün doğa ve insan üzerin de de yarattığı tahribatları göstermek için medyayı ve tüm hak savunucularını duyarlılığa çağırıyor, böylesine kanlı bir endüstriye ev sahipliği yaptığı için Tüyap Fuarcılık Grubu’nu kınıyoruz.. Bu bağlamda kürk ve deri endüstrisine izin veren tüm devletleri ve bu izinle hayvanları katleden, insanları sömüren ve doğayı tahrip eden tüm şirketleri katil ilan ediyoruz. Yaşama ve temel haklara saygı duyan tüm bireyleri, deri ve kürk kullanımına son vermeye, canlıları sömüren, doğayı katleden kapitalist şirketlere karşı mücadele etmeye çağırıyoruz!


Hayvana, İnsana, Yeryüzüne Özgürlük!

. 

   
   
   
   
   
   
   

   
       
       
       
       
       
       
       

           

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.


           

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.