10 Ocak 2013 Perşembe

7. Kürk ve Deri Fuarı Protestosu 17 Ocak’da Tüyap’ta


Ekoloji ve Hayvan Katliamına Hayır! 

Kürk ve Deri Endüstrisinde Bilmedikleriniz

Bu yıl 7. düzenlenen Uluslararası Deri ve Kürk Fuarı, Yeryüzüne Özgürlük Derneği, Kürke Hayır Platformu, Ergene İnisiyatifi, Bağımsız Hayvan Özgürlükçüleri ve bu zulme karşı çıkan tüm hak savunucuları tarafından 17 Ocak Perşembe günü saat 12:00’de Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde protesto edilecek. Protestolar 18-19 Ocak günleri de devam edecek.

Kürk denilince akla ilk olarak kürkün avlanılarak elde edildiği ve kürkün çok pahalı olduğu fikri geliyor, derinin ise sağlıklı ve ekolojik olduğu oysa artık ne kürk bir lüks tüketim ürünü ne de deri ekolojik. Ergene İnisiyatifi ve Hayvan Hakları Savunucuları yaptıkları açıklamada; “Deri ve kürk sanayiinde kullanılan kimyasallar yüzünden dereler, nehirler kirlenmekte ve bölgede yaşayan halkta ciddi kanser artışları görülmektedir. İnsanlar deri alırken kendi sağlıklarını düşünürken ekolojinin sağlığını da düşünmeli. Bugün kürk hayvanlarının çok az kısmı avlanılarak ve tuzak kurma yöntemiyle elde ediliyor. Her alanda olduğu gibi kürk hayvanları da endüstriyel üretim çiftliklerinde eşya gibi seri üretilip seri katlediliyorlar. Çin ve Doğu Asya’da ise her yıl 2 milyonun üzerinde kedi ve köpek sokaktan toplatılarak canlı canlı derileri yüzülüyor ve farklı etiket isimleri ile tüm dünyaya pazarlanıyorlar.” dedi.

AB parlamentosu ve Amerika kedi, köpek ve fok kürkünün ithalatını yasaklarken, İngiltere, Avusturya, Hırvatistan ve İsviçre kürk çiftliklerini tamamen yasakladı. Buna rağmen Türkiye dünya kürk ihracatının %40’ını karşılıyor ve her geçen gün kürk çiftliklerinin sayısı artıyor.



Kedi, Köpek ve Tavşan Kürküne Dikkat!

Kürke Hayır Platformu kedi, köpek ve tavşan kürklerine dikkat çekerek “Dünyada yaklaşık 500 milyon insan bilinçli veya bilinçsiz 5-10 TL’ye satılan kürklü atkıları, eldivenleri, hediyelik eşyaları satın almaktadır. Hayvan hakları savunucularının lobi çalışmaları, aktivist ünlülerin imza kampanyaları ve de Avrupa Birliği Parlamento üyelerinin zorlu mücadelesi sonucunda kedi-köpek kürkleri hem AB ülkelerinde hem de Amerika’da yasaklandı. Ne var ki, etiketlerde yapılan sahtekarlıklar sayesinde Çin‘deki kedi-köpek katliamı devam etmektedir. Sokaklardan toplanan hayvanlar kürkleri daha dayanıklı olsun diye inanılmaz soğuk odalarda aç susuz günlerce bekletilip, canlı canlı derileri yüzülmektedir. Derisi yüzülürken gözlerinden yaşlar akan hayvanların, derisi yüzüldükten sonra 10-15 dakika can çekişip ölen hayvanların tüyler ürperten video çekimlerini kurkehayir.org’dan izleyebilirsiniz. Bu konuda insanları, hükümeti ve millet vekillerini göreve çağırıyoruz.” dedi.

Kürk Üretim Çiftliklerinde Yaşanan Vahşeti Biliyor musunuz?

Yeryüzüne Özgürlük Derneği kürkün giyimden, hediyelik eşyaya kadar her alanda karşımıza çıktığını söyleyerek “Geçmişte doğayla bütünleşik yaşayan insanın ısınma aracı olarak kullandığı kürk, modern zamanlarda burjuvanın elinde zenginlik ve görgüsüzlük timsali simgeleşmiştir. Bugün burjuvanın elinden de çıkan kürk, sokaktaki herkesin kullandığı bir aksesuar haline gelmiştir. Dünyada her yıl 50 milyonun üzerinde hayvan moda uğruna kürkleri için katlediliyor! Daracık pis kafeslerde hasta, aç ve stres içinde yaşamaya mecbur bırakılan hayvanlar ya da doğada korkunç acılı yöntemlerle yakalanan hayvanlar;  boyun ve belkemiği kırma, asma, kesme, vajinadan-anüsten elektrik verme, tel ile boğma, kaynatma ve kimyasallarla zehirleme gibi zalim süreçlerden geçirilerek canlı canlı katlediliyorlar.” dedi.

Kürk ve Deri Endüstrisi Ekolojik Felakettir!

Bu endüstrinin yıkımı sadece hayvanlarla da sınırlı değil. Pek çok insan deri ve kürkün ekolojik olduğunu sanıyor. Oysa satın alınan deri ve kürkler yerelde köylülerin kullandığı deri ve kürkle aynı değil. Deri ve kürk sanayiinde harcanan enerji, kullanılan kimyasallar ve oluşan atıklar yoluyla dereler, nehirler ve doğa onarılamaz zararlar görmektedir.  Bu konuda sadece  Çorlu bölgesinde yaşanan kirlilik ve kanser oranlarındaki artış ekolojik felaket olarak gösterilebilir.

Bağımsız Hayvan Özgürlükçüleri “İnsanları zulmü görüntülemeye çağırıyoruz. Türkiye’deki mezbahaları, tavuk çitliklerini, kürk çiftliklerini, deney merkezlerini, hayvanat bahçelerini, sirkleri kısacası tüm hayvan zulümlerini video aktivizminin gücü ile insanlara göstermeli ve nasıl bir dünya da yaşadıklarını duyurmalıyız.” dedi.

Çorlu Ergene İnisiyatifi: http://www.facebook.com/corlu.inisiyatifi

Kürkün Muazzam Hikayesi: http://www.youtube.com/watch?v=McpKvG9SvBc

Stella McCartney – Kürk Karşıtı: http://www.youtube.com/watch?v=LmgPAGS0QAQ

Tarih: 17 Ocak 2013, Perşembe (18-19 Ocak, saat: 12:00-18:00 protestolar devam edecektir)
Saat: 12:00 - 18:00
Yer: Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi
Adres: E5 Karayolu Gürpınar Kavşağı, 34522, Beylikdüzü, Büyükçekmece