27 Ocak 2013 Pazar

1 Mayıs davası görüldü

1 Mayıs 2012'de kapitalist kurum ve binalara yapılan saldırılarla ilgili, 48 kişi hakkında açılan kamu davasının ilk duruşması dün görüldü.


Geçtiğimiz yıl 1 Mayıs’taki olaylarla ilgili olarak yargılanan anarşist, ekolojist ve hayvan özgürlüğü aktivistlerinin davasına İstanbul Çağlayan’daki adliye binasında başlandı. İlk aşamada 9, ardından 6 kişinin tutuklandığı gözaltı dalgası sonrasında 15 kişi üç aydan fazla tutuklu kalmış ve 17 Ağustos 2012 tarihinde serbest bırakılmıştı.

Toplamda 48 kişi hakkında hazırlanan iddianameye istinaden açılan davanın ilk duruşması sabah saatlerinde başladı ve akşam saatlerine kadar sürdü. Mahkeme salonunda hazır olan "sanık"ların ifadelerinin ardından, soruşturmanın devamı için mahkemede bulunmayanların polis zoruyla da olsa getirilmesine karar verilerek dava 7 Mayıs 2013 tarihine ertelendi.


Yaklaşık 10 saat süren duruşmada, hakimin de ifadesi ile iddianamenin ne kadar "sakat" olduğu bir kez daha görüldü. İfadeleri alınan "sanıklar", Terörle Mücadele Şubesi'nde sorgulanırken ne türden baskı ve psikolojik işkenceye maruz bırakıldıklarını da anlattılar.

Yeryüzüne Özgürlük Derneği üyesi bir kişi, mahkemenin hakimine ifadesini verirken "Bu iddianame, tamamen polis senaryosundan ibarettir. Polis, hazırlık savcısını etkilemek ve yönlendirmek için delil kapsamında el konulan doküman ve materyallerin tanımını ve maksadını bilinçli olarak, internetten bulduğu ilgili görsellerle destekleyerek bulamadığı örgütü varetmeye çalışmıştır. İddianame ekleri incelendiğinde, klasörlerde davanın konusu ile yakından uzaktan ilgisi bulunmayan birçok delilin olduğu görülmektedir." dedi.

Davada yargılananların avukatlarından bazıları ise davayla ilgisi olmayan delillerin dosyadan çıkartılması gerektiğini belirtti. Avukatların bu yöndeki talebi ise, mahkemece reddedildi.