5 Mayıs 2012 Cumartesi

Yine ölen işçiler sorumlu oldu

Deniz bisikleti ile buz tutmuş gölete gönderilen TEDAŞ işçilerinin ölümüyle ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, hem asıl işveren hem de taşeron şirket birinci dereceden kusurlu bulundu. Raporda işçilerin eğitimsiz olduğuna vurgu yapıldı, buna rağmen ölen işçilerin de kusurlu olduğu ileri sürüldü.

Aşkale'de göletten geçen elektrik direğindeki arızayı gidermek için bindikleri deniz bisikletinin alabora olmasıyla yaşamını yitiren 5 TEDAŞ işçisiyle ilgili bilirkişi raporu tamamlandı.

Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakultesi Dekanı, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, inşaat mühendisi Halil Yıldız, elektrikçi Barış Gerez'in hazırladığı bilirkişi raporu, soruşturmayı yürüten Aşkale Cumhuriyet Savcılığına sunuldu.

Raporda öncelikle 7 yıl önce yapılan Karasu 2-HES'in göletinde bulunan ve 29 köyün elektriğini sağlayan dört elektrik direğinin kaldırılmadan su tutulmasının yanlış olduğu belirtildi.

İşçilerin önce direklere ulaşmak için yürüyerek gitmek istedikleri, daha sonra deniz bisikleti ile gölete girdikleri kaydedilen raporda, Mustafa Arifoğulları dışındakilerin sosyal güvenceden yoksun oldukları belirtildi.

Bilirkişi raporunda şu tespitler yer aldı:

-İşçiler eğitimsiz, taşeron şirket denetimsiz.

-Kazadan sonra Erzurum'da bir kurtarma helikopteri bulunamadı. Dalgıçlar ve helikopterler geldiğinde artık çok geçti.

-İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) ile ilkyardım eğitimlerine katıldığı, sertifika aldıkları belirtilen personelin denetim yapıldığına dair hiçbir kaydına rastlanılmadı.

-Taşeron işçilerin eğitimlerinin verilmesi için ilgili firmaya herhangi bir ikazda bulunulmadığı, böylece asıl işverenin yükümlülüğünü yerine getirmediği görüldü.

-Taşeron işçilerin 'ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir' olduklarına dair sağlık raporları yok.

-Taşeron işçiler eğitilmedi, temel tehlikelere karşı alacakları önlemlerin neler olduğu kendilerine bildirilmedi, arızanın giderilmesi konusunda işçilere gerekli eğitim ve riskler konusunda bilgilendirme yapılmadan çalışmalarına göz yumuldu.

EĞİTİM VERİLMEMİŞ AMA YİNE DE SORUMLULAR

Bilirkişi raporunda ayrıca, Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. İşletme Müdürü Tuncer Yeşilyurt, taşeronluk yapan Temel Elektrik Sorumlu Müdürü, İş Güvenlik Sorumlusu, Karasu HES-2 şirket yetkilisi, İDEAL Enerji, güvenlik önlemi almadıkları için ölen işçilerden Rıdvan Takım ve Şahin Baykal'ın birinci derecede, ölen işçilerin 5'i ise deniz bisikletine iki kişiden fazla bindikleri için ikinci derecede sorumlu tutuldu.

Erzurum-Bayburt karayolu üzerinde Karasu-2 HES'in göletinden geçen enerji nakil hattındaki arızayı onarmak için 5 TEDAŞ işçisi, 3 Nisan günü deniz bisikleti ile yola çıkmıştı. Bir bölümü buzla kaplı gölette deniz bisikletinin alabora olmasıyla suya düşen Mustafa Arifoğulları, Ahmet Sait Turan, Şahin Baykal, Feridun Öztürk ve Rıdvan Takım yaşamını yitirmişti.

Olayın ardından "taksirli olarak birden fazla kişinin ölümüne neden olmak"tan tutuklanan Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. İşletme Müdürü Tuncer Yeşilyurt, "personelin kendi inisiyatifiyle gittiği" iddiasıyla serbest bırakılmıştı.

Kaynak: ETHA