2 Mayıs 2012 Çarşamba

Mardin Cezaevi: "Gıda Zehirlenmesi Yemekten Olmamıştır"

Mardin Cezaevi'ndeki kadın mahpuslar, gıda zehirlenmesi geçirerek hastanelik olduklarını, yine de yemeklerin düzelmediğini anlattı; şikayetçi olduklarında ise "gıda zehirlenmesinin yemekten olmayabileceği" cevabını aldılar.

Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'nden kadın mahpuslar bianet'e gönderdikleri mektupta hapishanede çıkan yemekten zehirlendiklerini, durumu cezaevi idaresine bildirmelerine rağmen kendilerine hala sağlıksız yemekler verildiğini  anlatıyor.

Avukat Hüseyin Cangil, cezaevinde 22 Nisan'da mahpusların gıda zehirlenmesi geçirdiğini, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını söyledi.

Cangil, İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi olarak zehirlenmeyle ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını da ifade etti. Mardin Barosu da olayla ilgili suç duyurusunda bulunulacağını açıklamıştı.

İHD Mardin Şubesi de 22 Nisan'da hapishanede verilen patatesten dolayı yaklaşık 109 adli ve siyasi mahpusun gıda zehirlenmesi geçirdiğini açıklamıştı.

"Yemekten solucan çıkıyor"

Kadın tutuklu ve hükümlüler, 22 Nisan'da yedikleri akşam yemeği sonrası zehirlendiklerini söyledi.

"24 kadına acil müdahale edildi, 10 kadının durumu kötüleştiğinden hastaneye sevk edildiler. İki kadın ise 'yer olmadığı' gerekçesiyle ilk anda hastaneye götürülmedi, baygın şekilde koğuşta bekletildikten iki saat sonra sevk edildiler."

Kadınlar, zehirlenmelerinden sonra da halen mide bulantısı, kramp, halsizlik, ishal gibi rahatsızlıklarının devam ettiğini ifade etti.

Ayrıca, yemeklerin içerisinden sürekli olarak naylon poşet, saç, tırnak, solucan çıktığını, kullanılan kalitesiz malzemenin sindirim sistemlerini bozduğunu söyleyerek, her gün patates ve pilav yediklerini anlattılar.

Yemeklerde düzelme yok

Baş gardiyan ve cezaevi müdürüyle görüşerek durumu anlattıklarını ve sorunun çözülmesini istediklerini yazan kadınlar, yemeklerde bir değişiklik olmadığını söyledi.

"Gıda zehirlenmesi geçirdiğimiz için en az üç gün salçasız, yağsız, hafif yemekler yapılmasını istedik. Ertesi gün taleplerimizin hiç dikkate alınmadığını ve her zamanki yemeklerin gönderildiğini görünce yemekleri almadık. Yemekleri neden almadığımızı soran mutfak sorumlusu, 'zehirlenmenin yemekten olmayacağını' söyledi."

Kadın tutuklu ve hükümlüler, çöplerin üç günde bir döküldüğünü, suların günde üç kez yarım saatliğine aktığını ve cezaevinde kapasitesinin üzerinde mahpus bulunduğunu anlatarak, "Zaten sağlıksız şartlarda yaşıyorduk, bir de zehirlendik" dediler.

"Temiz gıda temin edilmiyor"

İHD Mardin Şubesi de Mardin ve Midyat cezaevlerinde kapasitenin çok üzerinde mahpus bulunduğunu ifade ederek, "Mardin Cezaevi'nde temiz gıda teminin mümkün olmadığı, yemeklerin hijyenik ortamda hazırlanmadığı ve kullanılan malzemelerin temiz olmadığı yönünde şikayetler aldıklarını" açıkladı.

İHD Mardin, her iki ayda bir cezaevinde zehirlenme vakasına rastlandığını da ekledi.

"22 Nisan akşamı da 109 mahpus zehirlendi. Tedavi sürecinde doktor ve ilaç sıkıntısının yaşandı. Bazı tutuklu ve hükümlüler hastaneye götürülerek serum tedavisi gördü. Şu anda ciddi bir sağlık sorunları bulunmuyor."

bianet'in aradığı Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi Müdürü konuyla ilgili açıklama yapmayacağını söyledi.

Kaynak: Bianet