4 Mayıs 2012 Cuma

Kıbrıs'ta Anayasa Mahkemesi vicdanî ret hakkını görüşüyor

Kıbrıs'ta Anayasa Mahkemesi, 8 Mayıs Salı günü vicdani ret hakkının anayasanın düşünce özgürlüğü hakkı altında korunup korunmadığını görüşecek. Başvuruyu, vicdani retçi Murat Kanatlı yapmıştı.

Kıbrıs'ta Murat Kanatlı'nın başvurusunu görüşecek olan Anayasa Mahkemesi, 8 Mayıs'ta vicdani ret hakkının anayasanın düşünce özgürlüğü hakkı altında olup olmadığını karara bağlayacak.

2009 yılından bu yana seferberliğe gitmeyi reddeden Murat Kanatlı, 14 Haziran 2011 tarihinde Askeri Mahkeme'de yargılanmaya başlamıştı. Dava öncesi yaptığı açıklamada dünyadaki hiçbir savaşta taraf olmayacağı için savaş hazırlıklarında yer almayı reddettiğini söyleyen Kanatlı, bu davranışın, savaşın insan kaynaklarını kurutma çabası olduğunu belirtmişti.

Askeri Mahkeme'de 8 Aralık'ta görülen duruşmada, Kanatlı'nın avukatlarının davanın Anayasa Mahkemesi'ne havale talebi kabul edilmişti.

Anayasa Mahkemesi, 8 Mayıs Salı günü Askeri Mahkemesi'nin gönderdiği dosyayı inceleyecek.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Kıbrıs'ta Vicdani Ret İnisiyatifi, 8 Mayıs Salı günü Murat Kanatlı ile dayanışmak için Lefkoşa'da Mahkemeler önünde olacağını bildirdi.

İnisiyatif, "Kıbrıs, savaşın acılarını çok yaşadı… Bundan sonra, bu coğrafyada ve dünyada daha fazla savaşlar olmaması için sesimizi yükseltiyoruz, savaşın insan kaynaklarını kurutmak üzere vicdani ret hakkımızı kullanıyor, savaşı ve hazırlıklarını reddediyoruz" dedi.

İnisiyatif, zorunlu askerlik yanında seferberlik adı altında yılda bir gün askeri kamplarda savaş hazırlığı yapılmasını da reddettiklerini bildirdi.

Kaynak: ETHA