3 Mayıs 2012 Perşembe

Hıdrellez şenlikleri 5 Mayıs'ta Ahırkapı'da

Ahırkapı Mahallesi'nde oturan Romanlar, bu yıl da Hıdrellez bayramını 5 Mayıs Cumartesi günü saat 18.00 ila 23.00saatleri arasında Ahırkapı semtindeki Keresteci Hakkı Sokak'ta kutlayacak.

Bu yılki kutlamaları hazırlayan Ahırkapı Mahallesi sakinleri ve Kumbara Sanat Atölyesi TMMOB'da bir toplantı düzenledi. Ahmet Saymadi tarafından yapılan açıklamada Romanların kültürel zenginliği olan Hıdrellez şenliklerinin, daha önce organizasyon yapan ekibin bu yıl Hıdırellez şenliklerini ranta çevirdiğine vurgu yaptı.

Saymadi yaptığı açıklamada, Hıdrellez'in Kürt halkının kutladığı Newroz neyse Romanlar için de aynı anlama geldiğini belirtti. “Hıdrellez, binlerce yıldır çeşitli toplumlar tarafından farklı ritüellerle ve isimlerle kutlansa da, Türkiye'de Roman halkı ile özdeşleşmiş durumda” diyen Saymadi, Romanların bu kültürlerinin rant uğruna yok edildiğini vurguladı. “Kentsel dönüşüm” adı altında yapılan yıkım politikaları nedeniyle Ahırkapı'nın kültürel dokusunun otellerce yok edildiğini belirten Saymadi, bundan sonra şenliklerin yapılamaması tehlikesi olduğuna dikkat çekti.

BAYRAM PARAYLA KUTLANIR MI?

2000-2010 yılları arasında bir ekibin organizasyonu ile Ahırkapı'da yapılan şenliklerin, artan ilgi nedeniyle ranta çevrildiğini söyleyen Ahmet Saymadi, bu ekibin, bu yıl Parkorman'da 20 TL karşılığında şenlik düzenlediğini, biletlerin Biletix'ten satıldığını belirti. “Bizler kültürel zenginliğimizin yaşatılması ve bunun önüne herhangi bir engel çıkarılmamaması gerektiğini düşünüyoruz. Roman halkımız bu yıl da hiçbir engelle karşılaşmadan Ahırkapı'da Hıdrellez'i kutlayacak” dedi.

Saymadi sözlerini şöyle sürdürdü: “Ahırkapı'daki kutlama herkese açık. Kutlamalara giden bizler ise yanımızda bir şey götürmeyeceğiz, tüm ihtiyaçlarımızı mahalle esnafından ve mahalleliden temin ederek mahalleliyle dayanışma içerisinde olacağız. Enstrüman çalabilen tüm arkadaşlarımız yanlarında enstrümanlarını getirecek. Bu kutlama için büyük sahnelere, bilete, paraya ihtiyacımız yok. Sadece halkların kardeşçe, eşit ve barış içerisinde yaşamasına olan inancımız var. Mahalleyi etkinlik sonrasında hep birlikte temizleyeceğiz. Çünkü kutlama alanı aynı zamanda Roman halkının yaşam alanı.”

HIDRELLEZ KUTLU OLSUN

Kutlama 5 Mayıs Cumartesi akşamı saat 18.00'de Ayasofya Müzesi'nin önünde toplanmayla başlayacak. Buradan Ahırkapı'ya yürünecek ve şenlik Akbıyık Caddesi'nde yapılacak yürüyüşle Ahırkapı'da sürecek.

Ahmet Saymadi, “Şimdiden bayramımız kutlu olsun” diyerek, kültürel zenginliklere sahip çıkmak ve halkların kardeşliğini barış içinde kutlamak için herkesi şenliğe davet etti.

Kaynak: ETHA