6 Mayıs 2012 Pazar

Engelliler güvenli ulaşım istiyor

Halkevleri Engelli Hakları Atölyesi yaptığı yürüyüşle, metrodaki kazaları kınadı ve başlattığı imza kampanyası ile engellilere güvenli ulaşım istedi.


Halkevleri Engelli Hakları Atölyesi, engellilerin ulaşım haklarına dikkat çekmek için Taksim Tramvay Durağı'ndan Galatasaray Meydanı'na yürüyüş düzenledi. Eyleme, 13 Ağustos 2011 tarihinde Osmanbey Metrosu'nda raylara düştüğü için bacağı kırılan görme engelli Mahmut Keçeci de katıldı.

Yürüyüşte, "Ulaşım hakkımız engellenemez", "Güvenli ulaşım istiyoruz", "Güvenli ulaşım insan hakkıdır" sloganları atılırken, çevredekiler alkışlarla engellilere destek verdi.

Galatasaray Meydanı'nda bir açıklama yapan Mahmut Keçeci, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının ölümünün 40. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, "Onlar gencecik yaşlarında itiraz ettikleri için idam edildiler. Biz de bugün itiraz etmek için buradayız" dedi.

MÜFETTİŞ RAPORU KAZAZEDEYİ SUÇLUYOR

23 Nisan 2012 tarihinde epilepsi hastası Ünal Karakoç'un da rayları düştüğü için ağır şekilde yaralandığını ve hastanede yaşam mücadelesi verdiğini belirten Keçeci, her iki olayda da belediyenin kazazedeleri suçlayan açıklamalar yapmasına tepki gösterdi.

Keçeci, belediyenin görevlendirdiği müfettişin raporunda; Keçeci'nin kolluk takmadığı, trafikte özenli olmadığı, bastonla tarama yapmadığı, ışıkta parlayan sarı çizgiyi algılama yetisinden yoksun olduğu ve toplu taşımadan ücretsiz yararlandığı gerekçesiyle soruşturma açılmasına gerek olmadığının belirtildiğini hatırlattı.

'PERON AYIRICI SİSTEM KURULSUN'

Kazaların engellenmesi için standart peron ayırıcı sistemin tüm peronlarda kurulmasını isteyen Keçeci, yaralandığı olayla ilgili soruşturma yürütülmesi talebinin reddedildiğini belirterek, Bölge İdare Mahkemesi'ne yaptıkları itirazdan da olumsuz sonuç gelmesi halinde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını duyurdu.

'ENGELLERİ KALDIRMAK HEPİMİZİN GÖREVİ'

Altınokta Körler Derneği Başkanı Murat Altıok, halkın engellilerle ilgili sorumluluklarını yerine getirmesini isteyerek, herkesi duyarlı olmaya çağırdı.

İmza kampanyasına destek talep eden Altıok, "Engellilerin önündeki engelleri kaldırmak hepimizin sorumluluğu" diye konuştu. Altıok, sözlerini şöyle noktaladı: "8.5 milyon engellinin sokağa çıkması için herkes mücadeleye destek versin. Ücretsiz ulaşım sağlayan Beyazkart'ı almaya çalışıyorlar. Bu zihniyete karşı herkesi duyarlı olmaya, sokağa çıkmaya, mücadeleye çağırıyoruz."

Kaynak: ETHA