2 Mayıs 2012 Çarşamba

'Basın özgürlüğünde gerileme sürüyor'

TGC, basın özgürlüğünde gerilemenin sürdüğünü belirterek, "Olağanüstü dönemlerin ürünü olan devlet güvenlik mahkemelerinin devamı niteliğinde gördüğümüz özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını bekliyoruz" dedi.


Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 3 Mayıs Basın Özgürlüğü nedeniyle yazılı bir açıklama yaparak, Türkiye'de basın özgürlüğünde gerilemenin devam ettiğine dikkat çekti.

Açıklamada, "Tutuklu gazeteci sayısının 100'e yaklaştığı, gazeteciler hakkında açılmış davaların 10 bini bulduğu bir ülkede basın özgürlüğü adına ancak 'gerilemenin devam ettiğini' söyleyebiliyoruz. Ne yazık ki, bu yılda Freedom House örgütünün önceki gün yayınlanan son raporunda basın özgürlüğünde Türkiye, 197 ülke arasında 117. sırada ve kısmen özgür ülkeler arasında yer alıyoruz" denildi.

Basın özgürlüğünü engelleyen sorunların başında "hukuki engeller, çalışma mevzuatı ve medyanın yapılanması"nın geldiğini belirten TGC, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Bütün bunların ışığında Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde gazetecilere yönelik gözaltı, tutuklama mahkûmiyet, saldırı, yaralama ve cinayet gibi basın özgürlüğü ihlallerinin artık son bulmasını istiyoruz. Editoryal bağımsızlığı ortadan kaldıran, basını oto sansüre yönelten baskıların kaldırılmasını talep ediyoruz. Olağanüstü dönemlerin ürünü olan Devlet Güvenlik Mahkemelerinin devamı niteliğinde gördüğümüz özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını bekliyoruz."

Kaynak: ETHA