27 Nisan 2012 Cuma

Çernobil, Fukuşima Yetmedi mi?

Nükleer Karşıtı Platform Çernobil Kazası'nın 26. yılında Yüksel Caddesi'nde düzenlediği basın açıklamasında, yeni kazalar olmaması için nükleer santrallerden vazgeçilsin çağrısı yaptı.



"Vazgeçin. 26 yıl önce gerçekleşen bir kaza, daha geçen yıl bir daha olmaz denilen ama Çernobil ile aynı büyüklükte gerçekleşen Fukuşima ve yarın kim bilir hangi ülke, kıyı, hangi meyve, hangi bulut radyasyona bulunacak..."

Nükleer Karşıtı Platform'un , Çernobil Kazası'nın 26. yılında düzenlediği basın açıklaması bu sözlerle başladı. Ankara Yüksel Caddesi'nde dün akşamüstü saat 18.30'da  düzenlenen basın açıklamasını Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Cengiz Göltaş okudu.

Nükleer santrallerin Türkiye için bir zorunluluk olmadığını dile getiren Göltaş, "Nükleer santraller, yıllarca vatandaşımızın sırtından şirketlere para aktarmak için kurulacak olan her anlamda kirli şirketlerin aracıdır. Bu ülkenin nükleer santrallere ihtiyacı yoktur" diye konuştu.

"Uydurma anlaşmalarınızın, göstermelik ÇED toplantılarınızın, paralarınızın, bankalarınızın tek getireceği 300 yıl girilemeyecek topraklardır. Sakat doğan çocuklardır."

Basın açıklaması "Ya ölü yıldızlara hayatı götüreceğiz, ya dünyamıza inecek ölüm" sözleriyle son buldu.




bianet'e konuşan Karadeniz İsyandadır Platformu'ndan Tugay Turan, iktidarın nükleer politikasının uluslararası tekellerin dayatması olduğunu söyledi.

"Yaşadığımız nükleer felaketler, planlanan nükleer enerjilerin nasıl bir gelecek hazırladığı konusunda ipuçları veriyor. Anti nükleer platformları güçlendirerek, hayata dair insanlarda bir duyarlılık yaratılabilir."

Grup Yeni Gün de şarkılarıyla Nükleer Karşıtı Platforma destek oldu. Ayrıca platform nükleer santraller kurulmaması için imza standı da kurdu.

Kaynak: Bianet