28 Nisan 2012 Cumartesi

120. gününde Uludere konuşuldu

CHP Milletvekili Gök, Roboski katliamını "devletin birimleri arasındaki koordinasyonsuzluğa" bağlarken, Şırnak Barosu Başkanı Elçi, çözümsüz bırakılan Kürt sorununa dikkat çekti, "Kürtlerin varlığı Anayasal eşitlik temelinde tanınmazsa daha büyük katliamlar yaşanır" dedi.

Türkiye Barış Meclisi, Roboski katliamının 120. gününde "Uludere'yi unutmadık, Uludere'yi konuşuyoruz" etkinliği düzenledi.

Yönetmen Elif Ergezen'in, "Selam'ın annesi" adlı belgesel gösterimiyle başlayan etkinliğe, konuşmacı olarak, TBMM İnsan Hakları Uludere Alt Komisyonu Üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, işadamı İbrahim Betil, Radikal Gazetesi yazarı Ezgi Başaran, Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi ile Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Cüneyt Sarıyaşar katıldı.

CHP Milletvekili Levent Gök, 28 Aralık gecesi 4 bombalama yaşandığını, saat 23.00 itibariyle devletin bütün birimlerinin Uludere'de ne yaşandığından haberdar olduğunu söyledi. Katliamda öldürülenlere ilişkin yanlış bir kamuoyunun hükümet ve medya tarafından oluşturulduğuna dikkat çeken Gök, "34 kişinin terörist değil, TC vatandaşı olduğunu biliyoruz. Günlerce öldürülen kişilerin kimliği ile ilgili farklı yayınlar yapıldı. 34 kişinin 18'inin çocuk olduğu gerçeği kamuoyundan gizlendi" diye konuştu.

'HERON GÖRÜNTÜLERİNDE TÜM GERÇEK VARDI'

Meclis'te oluşturulan komisyonda insansız hava aracı heronlara ait görüntüleri izlediklerinde tüm gerçeği açık bir biçimde gördüklerini söyleyen Gök, "Bu görüntülerde Türkiye'den Irak tarafına katırlarla insanlar geçiyor. Araçlar geliyor, alışverişlerini yapıp, tekrar köylerine dönmek üzere yola çıkıyorlar. Her şey çok net görülüyor, bu insanlar terörist değil, köylüler" dedi.

Katliamı, "devlet kurumları arasındaki koordinasyonsuzluğa" bağlayan CHP Milletvekili Gök, yanıt bekleyen soruları sıraladı: "Heron görüntülerini kim değerlendirdi? Görüntüdekilerin terör örgütü mensubu olduklarına dair tespiti kim yaptı? Vur emrini kim verdi? Yurtdışında gerçekleştirilen operasyon için siyasi iradeden izin alındı mı?"

'SEBEP KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMSÜZ BIRAKILMASIDIR'

Gök'ün ardından söz alan Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi, katliamın asıl sebebinin Kürt sorununun çözümsüzlüğü olduğunu belirtti. Elçi şöyle konuştu: "Bu katliamın sebebi, Kürt sorununun hala orta yerde olması. Kürtlerin varlığının eşit yurttaşlık temelinde tanınmamasında yatıyor. Kürtler, eşit yurttaş olarak tanınmadığı sürece, bu sorun devam edecek. Daha büyük katliamlar yaşanacak."

Katliamın hemen ardından Roboski'ye gittiğinde gördüklerini anlatan Avukat Elçi, "Çok zor anlardı. 15 yıllık avukatım, otopsiye, parçalanmış bedenleri ikinci kez göreceğim için giremedim. Diğer avukatlar arkadaşlar girdi" diye konuştu. Uludere Savcılığı'nın olayın ardından köylülere, "Tabutlara, o sarı, kırmızı, yeşil bezleri kim bağladı", "Kim size çağrı yaptı" gibi sorular sorduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: "Uludere savcılığının bu soruşturmayı yürütemeyeceğini anladım. Ancak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüteceğine olan inancım da yok oldu. Birkaç gün önce Sayın Savcı ile görüştük. Anladım ki, bu savcılık da soruşturmayı gerektiği gibi yürütemeyecek. Parlamento bu sürece destek vermez ve kamuoyu baskısı oluşmazsa, hiçbir ilerleme sağlanamaz."

Şırnak Barosu Başkanı Elçi, anaakım medyanın katliam karşısındaki tutumunu da eleştirdi, "Sadece yandaş değil, candaş, yandaş hepsi katliamı görmedi, gerçekleri karartı" dedi.

Kaynak: ETHA