31 Mart 2012 Cumartesi

Yalovalılar termik santral istemiyor

Yalova'da termik santral ve kimyasal depolama terminaline karşı çıkan dernekler oturma eylemi yaptı.

Yalova'nın Taşköprü beldesine kurulmak istenen kimyasal depolama terminali ile termik santrale karşı çıkan 38 kitle örgütünün oluşturduğu platform oturma eylemi düzenledi.

Yaklaşık 300 kişi ellerindeki pankartlarla Yalova'da kimyasal depolama ve termik santral istemediklerini dile getirdi.

Kitle adına açıklama yapan Yalova Barosu Çevre Komisyonu Üyesi Safiye Yüksel Baykara, "Biz şehrimizde kömür yakıtlı termik santraller ve kimyasal depolama terminallerine yer olmaması yönündeki halk iradesini destekliyoruz. Yalova'nın yerel meclisleri, büyük çabalarla Yalova'nın kendi iradesiyle yaptığı 1/25 binlik çevre düzeni planını korumalı, ilin deprem riskini ve halkın sağlıklı çevrede yaşama hakkını gözetmelidir. 2011 Ocak ayında termik santral ve yeni kimyasal depolamaları sınırlayan plan notları kararlarını alan yerel meclislerimiz, Yalova halkının iradesini göstererek bu anlamda şehir tarihine önemli bir not düşmüşken, alınan bu kararlardan geri dönüş yapılması asla kabul edilemeyecek bir durumdur" dedi.

Yalovalıların 1999 depremini kimyevi sızıntı felaketiyle birlikte yaşadığını hatırlatan Baykara, "Yalovalıların daha fazla kapasite artışına ve daha fazla riske tahammülleri yoktur. Termik santral ve kimyasal depolama dayatmasına hayır diyecek irade Yalova siyasetçilerinde vardır ve olmalıdır. Söz konusu tesislerin yerleşim alanlarına yakınlığını, sağlık koruma bantlarının olmadığını, taşıdığı riskleri görmezden gelerek çocuklarımızın geleceğini riske atanlar, bu davranışlarının vicdani ve hukuki sonuçlarına da katlanmak durumunda kalacaklardır. Yerel meclislerimizin hiçbir baskıya boyun eğmeden ilimizin menfaatlerini savunma noktasındaki çizgilerini devam ettireceklerine inanıyoruz" diye konuştu.

Platform üyeleri açıklamanın ardından Uğur Mumcu Kültür Merkezi önündeki oturma eylemini bir süre daha devam ettirerek eylemi sona erdi.

Kaynak: ETHA