31 Mart 2012 Cumartesi

OSMAN EVCAN "VEGAN YEMEK" MÜCADELESİNİ KAZANDI!

Menşei hayvan olan hiçbir yemeği yemeyerek ve hayvansal katkı içeren hiçbir ürünü kullanmayarak vegan yaşam tarzını benimseyen anarşist tutsak Osman  Evcan, cezaevi idaresinin bu yaşam tarzına dikkat etmemesi nedeniyle basında  geniş yer bulmuştu. 3 Aralık 2011 ve 12 Ocak 2012 tarihleri arasında 42 gün boyunca sürdürdüğü açlık grevinin sonunda, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı'nın açıklamasının ardından cezaevi yönetimi,  vegan ve vejetaryen mahkûmların yaşam biçimlerine gereken özenin artık  gösterileceğini açıklamıştı.

28 Mart 2012’de Resmî Gazetede 28247 sayı ile yayımlanan "HÜKÜMLÜ VE TUTUKLULAR İLE CEZA İNFAZ KURUMLARI PERSONELİNİN İAŞE YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK" ile "Hasta hükümlü ve tutukluya, kurum hekiminin belirleyeceği besinler verilir.'' maddesi, "Hasta hükümlü ve tutukluya, diyetisyen veya hekimlerin belirleyeceği besinler verilir. İnancı gereği veya vegan, vejetaryen türü özel bir beslenme şekline sahip hükümlü ve tutukluların talepleri, iaşe miktarı ile sınırlı kalmak üzere karşılanır.'' maddesi mevzuata eklenmiş oldu. Böylelikle vegan ve vejetaryen mahkûmların yaşam tarzlarına gösterilmesi gereken asgari saygı, Türkiye'de ilk defa hukuksal anlamda garanti altına alınmış oldu. Ayrıca "vegan" kelimesi de ilk kez T.C. mevzuatına geçmiş oldu.

Yapılan bu yeni düzenleme ile cezaevlerinde geçmişten bugüne gerekli özenin gösterilmediği defalarca sabit olan vegan/vejetaryen beslenme ile ilgili yaşanan hak ihlallerinin ciddi derecede azalması bekleniyor.

Osman Evcan’ın vegan yemek talebi nasıl başlamıştı?

Osman Evcan'ın kardeşi Asiye Evcan, yaşanılan hak ihlalleri ile ilgili Yeryüzüne Özgürlük Derneği'ne bir mektup yazarak durumu bildirmiş ve dernekten destek istemişti. Bu hak ihlalinin duyurulmasının ardından, "Osman'a Vegan Yemek" kampanyası başlatılmış ve küresel dayanışma çağrılarının sonucunda İstanbul, İzmir, Eskişehir, Bursa'da ve Çek Cumhuriyeti'nde Osman Evcan'la dayanışmak için eylemler  düzenlenmiş ve Adalet Bakanlığı ile birçok yazışma da yapılmıştı. Milletvekili Melda Onur da Kırıkkale Valiliği İnsan Hakları Kurulu'ndan bir heyetle cezaevini ziyaret etmiş ve sorunları tespit ederek hak ihlallerini gündeme taşımıştı. Ayrıca Evcan'a destek olmak amacıyla anarşistlerce bir de duvar gazetesi çıkarılmıştı.

Kampanya Adresi: http://osmanayemek.tumblr.com/