27 Şubat 2012 Pazartesi

'Bir 6-7 Eylül daha yaşanabilirdi'

Taksim'de Ermenilere yönelik ırkçı gösteriye dönüşen Hocalı protestosunu değerlendiren Ermeni Vakıf Okulları Yöneticisi Garo Paylan, "2012 yılının 6-7 Eylül olayını yaşadık" dedi. "Tamamen bir devlet operasyonu" diyen Paylan, Ermeni sorununda adalet mücadelesi veren insanlara gözdağı verilmek istendiğini kaydetti.

Taksim'de Hocalı olayını protesto etmek için düzenlenen gösteri, Ermenilere karşı ırkçı gösteriye dönüştü. Mitinge katılan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in, "kardeşçe" ve "sevgi dolu" bir gösteri olarak tanımladığı ırkçı eylemde, "Bir gece ansızın gelebiliriz", "Kana kan intikam" gibi sloganlar atıldı, Ermeni halkı hedef alındı.

Taksim'de yapılan gösteriyi ETHA'ya değerlendiren Ermeni Vakıf Okulları Yöneticisi Garo Paylan, ırkçı gösteri sırasında tesadüfen orada olduğunu söyledi.

'ERMENİ KİMLİĞİMİ BİLSELERDİ, PARÇALARLARDI'

Çoğunluğu 18-20 yaşındaki gençlerden oluşan kalabalığın, bir katliamda ölenleri anmak, katliamı kınamaktan ziyade ırkçı gösteri düzenlediklerini kaydeden Paylan, "Atılan sloganlar tüylerimi diken diken etti. Ermeni kimliğimi bilselerdi, beni parçalayacak bir güruh vardı orada" dedi.

"Sorun şu; bir katlimda ölenleri anmayı, buna ilişkin üzüntümüzü ortaya koymayı bile beceremiyoruz. Topluma karşı katliam yapan bir devleti kınamayı beceremedik. Yapılan gösteriyle bunu görmüş olduk" diyen Paylan, tersine gösterinin başka bir etnik unsura yönelik nefret, ırkçı ve faşizan gösteriye dönüştüğünü vurguladı.

'BİR 6-7 EYLÜL OLAYI DAHA YAŞANABİLİRDİ'

Aynı zamanda HDK Halklar ve İnançlar Komisyonu üyesi olan Paylan, "2012 yılının 6-7 Eylülü'nü yaşadık" dedi ve ekledi: "Çünkü o kalabalık kiliseye ve Agos gazetesine doğru yürümeye başladı. Emniyet güçleri olmasaydı bir kere daha 6-7 Eylül olayı olurdu."

'DEVLET OPERASYONU'

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in, ırkçı dövizler önünde konuşma yaptığını hatırlatan Garo Paylan, "Bunun tamamen bir devlet operasyonu olduğunu düşünüyorum, milliyetçiliği bir kez daha örgütlemek üzerine. Ermenilere karşı soykırım ile ilgili adalet arayan bizim gibi insanlara gözdağı verilmek için yapıldığını düşünüyorum" dedi.

Bunun kısmen de olsa başarıldığını belirten Paylan, "Çünkü milliyetçiliği sokaklara çıkarmak çok kolay. Üç kuşak, milliyetçi tedrisattan geçti ve doğruları bilmeyen insanlar. Irkçı faşizan bir söylemde çok kolay bindirilmiş kıtalar sokaklara çıkarılabiliyor, dün orada böyle insanlar çoktu. Her an bir nefret suçu işleyebilecek bir kitle vardı. O açıdan bir kez daha umutsuzluğa kapıldım, hayal kırıklığı yaşadım" diye konuştu.

Kaynak: ETHA