28 Aralık 2011 Çarşamba

Sevag'ın Üçüncü Duruşması 29 Mart'ta

Er Sevag'ın annesi Ani Balıkçı şiddet eylemleriyle uzaktan ilgisi olmayanların cezaevlerinde olduğunu, oğlunun ölümüne neden olan kişinin ise tutuksuz yargılandığını söyledi.

Ermeni katliamının başlangıç tarihi olan 24 Nisan 1915'ten 96 yıl sonra, Batman'ın Kozluk ilçesinde askerlik yaparken "asker arkadaşının" tüfeğinden çıkan kurşunla hayatını kaybeden Sevag Balıkçı davasının üçüncü duruşması 29 Mart 2012'de Diyarbakır 2. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülecek.

Sevag Balıkçı'nın annesi Ani Balıkçı, "Kasten öldürmek" suçlamasıyla hakkında dokuz yıl hapis cezası istenen Kıvanç Ağaoğlu'nun 29 Temmuz'da görülen ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasını bianet'e değerlendirdi.

Ani Balıkçı, Ağaoğlu'na müebbet bile verilse kendi çocuklarının geri gelmeyeceğini bildiklerini, ancak kendisinin duruşmalardan elini, kolunu sallayarak çıkıp gitmesinin içine dokunduğunu söyledi.

"Sen tatile git; ben mezar sulamaya gidiyorum"

İlk duruşmanın ardından serbest bırakılan Kıvanç Ağaoğlu'na mahkeme sonrası, "Sen şimdi tatile gidersin. Ben de Şişli'ye oğlumun mezarını sulamaya gidiyorum" dediğini, Ağaoğlu'nun ise hiçbir şey söylemediğini ifade eden anne Balıkçı, sözlerine şöyle devam etti:

"İnsan öldürmekle, şiddetle uzaktan ilgisi olmayan gazeteciler, öğretim üyeleri, öğrenciler içeride ama kendi silahı ile bizim çocuğumuzun ölümüne neden olan Kıvanç serbest, elini kolunu sallayarak dolaşıyor."
 
"Yayın yasağı talebi reddedilmişti"

7 Ekim'de Kıvanç Ağaoğlu'nun yeniden hakim karşısında olması gerekiyordu. Ancak kendisi ve ailesi duruşmaya katılmadı. Avukat ise mahkemeye olayın kaza olduğunu söyledi.

16 Aralık'ta görülen üçüncü duruşmada ise Ağaoğlu, silahı yukarı doğrultarak kurma kolunu çektikten sonra aşağı indirirken birden bire patladığını söyledi ve olayın kaza olduğunu iddiasını tekrarladı.

Ağaoğlu'nun avukatlarının bu duruşmada mahkeme heyetinden bazı istekleri de oldu. Mesela Ağaoğlu'nun yeni işe başladığını söyleyerek duruşmalara katılmamasını talep ettiler. Ayrıca konu hakkında yayın yasağı getirilmesini de istediler. Ancak bu talepler mahkeme tarafından reddedildi.

"Umarım AİHM'e mecbur kalmayız"

29 Mart'ta görülecek duruşma için umutlu olduğunu söyleyen Ani Balıkçı, tanık ifadelerindeki çelişkileri işaret ederek bu duruşmadan bir sonuç alınması gerektiğini söyledi.

Hiçbir cezanın çocuklarını geri getirmeyeceğini tekrarlayan Ani Balıkçı, buna rağmen en azından adaletin tecelli etmesini umduklarını söyledi ve ekledi: "Adalet umarım burada sağlanır ve biz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gitmek zorunda kalmayız.

Kaynak: Bianet

Sevag'ın annesi Ani Balıkçı ile yapılan röportaja ulaşmak için tıklayın.