31 Aralık 2011 Cumartesi

Cezaevinde görüşler işkenceye dönüştü

Cezaevlerinin dolmasıyla birlikte görüş koşulları da zorlaştı. Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi'nde görüşe giden tutuklu yakınları 5 saat havasız küçük bir odada ayakta bekletiliyor. Gardiyanların hakaretlerine maruz kalıyor.

Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi'nde idarenin siyasi tutuklulara ve görüşe giden yakınlarına yönelik baskıları sürüyor.

Geçtiğimiz aylarda "Biz devletiz" diyerek kadın devrimcilere saldıran hapishane müdürüyle gündeme gelen cezaevinde görüşler, tutuklu yakınları için "cezalandırmaya" dönüşmüş durumda.

Son olarak aylık açık görüş için 30 Aralık'ta hapishaneye giden tutuklu yakınları, idarenin ve hapishane personelinin uygulamalarına isyan etti. Bir tutuklu yakını öfkeli bir şekilde, "İnsanları türlü gerekçelerle içeri atmasını biliyorlar. Ama görüş yapmaları için şu görüş yerlerine bir dolap bile yapmıyorlar" dedi. Ablası Gülcan Taşkıran'ı ziyarete giden Beycan Taşkıran, baskıcı uygulamaları ETHA'ya anlattı. "Görüşler aileler için resmen bir işkenceye dönüşmüş durumda" diyen Taşkıran, şunları anlattı: "Tutuklama terörü sonucu içeride tutsak sayısı bir hayli fazlalaştı. Dolayısıyla görüşçü sayısı da artmış durumda. Ancak hapishane idaresi diğer hapishanelerden farklı olarak normalde tam güne yayması gereken görüş saatlerini 5 saat içine sıkıştırmış durumda.

45 DAKİKALIK GÖRÜŞ İÇİN 5 SAAT BEKLETİLİYOR

Kayıt yapmak için sabah da gidilse ancak öğleden sonra görüşçüler içeri alınıyor. 14.30'da içeri alma işlemleri başlıyor, 19.00'a kadar sürüyor. 200 kişilik bir görüşçü grubu tek bir grup olarak içeri alınıyor ve işlemler için yalnızca iki gardiyan görevlendirilmiş. Bu iki görevli ise ailelerle alay edercesine işlemleri ağırdan alıyor. 45 dakikalık görüş için 5 saat beklemek zorunda kalıyoruz.

İnsanlar boş ve havasız bir yerde saatlerce tıkış tıkış ayakta bekletiliyor. Oturacak bir sandalye bile yok. Kavga gürültü işlemleri yaptırıyoruz. Bu uygulamalara itiraz ettiğimizde de görevli gardiyanların 'terbiyesizlik yapmayın, insan olun' şeklindeki hakaretlerine maruz kalıyoruz."

'GÖRÜŞ HAKKI GASP EDİLİYOR'

Daha önce bu konuda suç duyurusunda bulunduklarını, ayrıca BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel'in konuyu Meclis'e taşıdığını hatırlatan Taşkıran, ancak herhangi bir düzeltme olmadığını söyledi.

Taşkıran, "İdare tutsakların ve ailelerin en doğal hakkı olan görüş hakkını gasp etmek, aileleri yıldırmak için elinden geleni yapıyor" dedi.

Kaynak: ETHA